Murdoch börjar ta betalt på nätet

Mediemogulen Rupert Murdoch har sedan tidigare annonserat att han anser tidningar måste kunna ta betalt för internetupplagorna. Nu sätts planerna i verket när det gäller en av Englands största tidningar The Times, The Times they are charging.
Internetanvändare ska betala £2 (23 kr) per vecka för att läsa Times och Sunday Times på nätet från och med juni månad, meddelade Murdochs bolag News International på fredagen. Fler tidningar kommer att följa efter vid senare tidpunkt.
Brittiske författaren och TV-profilen John Humphrys stöder Murdochs planer:

— God journalistik måste man betala för, på samma sätt som vi betalar rörmokaren för att fixa läckor, annars kommer den inte att överleva.
— Man skulle kunna vara mer orolig över BBC:s överlevnad men, även om jag älskar och respekterar BBC, tidningarna är ännu viktigare för demokratin.

Om någon ska kunna introducera betalningssystem på internet så borde det vara Murdoch. Men att ta betalt per tidning och vecka är ett koncept som prövats av många tidningar — och misslyckats. Det är feltänkt.
Som internetanvändare vill vi komma åt speciella artiklar vi söker, om ett visst ämne eller som är författad av en viss person. Vi struntar i vilken tidning den artikeln är publierad. Det är innehållet i artikeln vi är ute efter.
Och ingen internetanvändare kan betala prenumerationsavgift för världens samtliga tidningar och tidskrifter, en och en. Här måste ett annat system till.
Jag har tidigare talat om ett ”Pressofy”, efter förebild från Spotify. Då skulle vi internetanvändare betala en avgift för att kunna söka artiklar och författare i en databas där alla tidningar och tidskrifter samlas. En sådan tjänst skulle vara värd en hel del eftersom den tillför kvaliteter för användarna som inte finns idag, som bättre sökfunktion för publicerade texter. Man skulle också lättare kunna följa favoriter bland artikelförfattare, i vilken publikation deras arbete än hamnar.
Återstår att se om Times lyckas bättre än New York Times. Jag tvivlar.
Se mer i bloggen: Dagens fråga: vem vill betala för tidningar?, Mjuknar mediemogulen Rupert Murdoch?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen