Mindre regleringar bästa tryggheten

I Göteborgs-Posten tar man upp regeringens nya förslag för att underlätta för småföretagarna, Rätt väg till fler företag:

Under den pågående mandatperioden har regeringen gjort insatser för att försöka förbättra situationen, i första hand för småföretagare. […] I går presenterade näringsminister Maud Olofsson de senaste i raden av förbättringar. […]
Ambitionen hos de borgerliga har också sedan länge inte bara varit att de redan existerande företagen skall blomstra utan även att öka antalet företag i Sverige. Men för att människor skall våga satsa på entreprenörskap och kunna genomföra sin dröm om att starta eget behövs dock ett visst mått av trygghet. […]
I en promemoria från näringsdepartementet presenteras förslagen, som bland annat handlar om att nyblivna egenföretagare under en uppbyggnadsperiod på minst två år skall omfattas av rätten till samma SGI [sjukpenningsgrundad inkomst] som personen ifråga skulle haft som anställd. I dag avgör försäkringskassan från fall till fall vilken ersättning den företagare som blir sjuk eller skall gå på föräldraledighet har rätt till. Har man otur kan den bli mycket lägre än vad man skulle haft om man hängt sig kvar vid sitt tidigare jobb. Blir förslaget verklighet skulle det betyda mycket för människor som kanske står och väger i frågan om de skall våga ta steget eller inte.

Det kan låta rimligt. Men drivkraften bakom entreprenörskap är inte förmåner. Det är att kunna göra vinst.
Företagare är inga socialfall som ska tas omhand i den svenska omhändertagandekulturen som omyndigförklarar alla.
Tvärtom måste svenska folket bli mer riskbenäget. Vi måste våga satsa på sådant som inte är tvärsäkra framgångar.
Men politiken har sett till att de som lyckas blir sönderbeskattade och utsatta för jantelag. Det gör att risktagande inte är lönsamt. Man får nämligen inte göra vinst om man lyckas. Då ska allt gå i skatt.
Att återskapa experimentlusta och uppfinningsrikedom och innovationskraft är långt mycket viktigare än att trygga system för sjukpenning.
I ett samhälle med politiskt garanterad ”trygghet” exiserar inga företag (och ingen tillväxt). Ingen behöver ta risker. Alla lever på bidrag beslutade av politiker. Ett sådant samhälle är djupt företagarfientligt. Sverige lutar åt det hållet. Företagare betraktas med misstänksamhet i medierna och i myndigheterna.
Jag tycker Alliansen borde satsa mer krut på att öka friheten för företagarna och begränsa statsmaken och regleringarna. Iallafall om man vill ha mer företagsamhet, mer välfärd och verklig trygghet på sikt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen