Internet ingen bov i Bjästa

Flera av bloggens läsare har vänt sig mot att SVT:s Uppdrag granskning försökt göra internet ansvarig för mobbningen. En läsare skriver:

Just den här typen av program skulle mycket väl kunna utgöra en del av underlag som längre fram kan användas som tunga argument för varför Internet behöver regleras upp. Hur många gånger tar Uppdrag Gransknings reportrar upp det som förekommer på Internet? Titta igen och räkna.

Det är en intressant iakttagelse. Och jag känner igen den här sortens skuldbeläggande från videovåldsdebatten i början på 1980-talet. Då ansåg medierna att videofilmer var orsaken till ökat våld i samhället. Krav restes på censur och förbud.
Journalister vill hitta enkla svar. Och vad är enklare än att skylla på tekniken?
Men det är naturligtvis inte den verkliga orsaken till problemen.
Därför var det intressant att läsa Anderers Mildner, som i sin SVD-kolumn ställer frågan om den rätta åtgärden mot hatvågen på nätet är att reglera? Övervaka? Censurera? Han svarar i Farligt skilja nätet från verkligheten:

Det är inte verktyget i sig som är huvudproblemet, utan vad vi använder det till. Vi måste alltså börja uppföra oss på ett sätt som är gott i grunden. Överallt.

Just så. Det är inte tekniken som är boven. Det är människors beteende. Man har inte lärt sig att agera ansvarsfullt, och att samma moral gäller på internet som överallt annars.
I Bjästa-fallet handlar det inte alls enbart om trakasserier på nätet. Skolflickor erkände för SVT att man sa “hora” direkt i ansiktet på tjejen som utsatts för övergrepp. Om man gör det på skolgården, gör man det naturligtvis också på internet. Skillnaden är att journalister kan läsa det som står på internet, men hör inte det som sägs i skolmiljön.
Alltså är inte problemet att man hatar på nätet. Problemet är ATT man hatar.
De som vill se inskränkningar och regleringar begriper inte denna enkla sanning.
Föräldrar och andra vuxna måste uppfostra de unga till att sådant hat är oacceptabelt, lågt och primitivt. I skolans lokaler likväl som på nätet. Att hata på nätet är inte ursäktligt, utan ännu värre. När man gömmer sig bakom anonymitet är man ju också feg. 
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen