Eurons fundamentala brister

Der Spiegel skriver om hur den grekiska krisen kan fälla euron, The Fundamental Flaw of Europe’s Common Currency:

Insikten om att Europas gemensamma valuta baseras på inget annat än en serie lögner kräver nu sitt pris. Alla som var med och bildade euron vet att den nya valutan bara kan bli stabil om alla medlemsländer lovar sig själva att stå för sund finansiell policy och, i det långa loppet, inte spenderar mer än de tar in i skatter. Men många har ignorerat den principen redan från starten.

I Business Standard of India varnar tyske ekonomen Hans-Werner Sinn Europa, Ifo warns EMF could endanger euro:

En europeisk valutafond riskerar att snedvrida incitamentet för skuldtyngda euroländer och därigenom riskera stabiliteten för euron, säger chefen för Institute for Economic Research i en intervju med Reuters. Hans-Werner Sinn menar att Europa inte borde försöka lösa Greklands skuldkris genom en sådan fond.
— Det skulle bli som att belöna dem som inte levt upp till sund budgetpolitik och skapa incitament för mer opportunism i framtiden

Ja, eurovalutan är ett politiskt projekt mer än ett ekonomiskt. Och nu får vi se hur väl politikerna klarar av att upprätthålla de sunda ekonomiska principer som krävs för att euron ska fungera.
Jag röstade nej till euron när Frankrikes president Chirac meddelat att stora länder inte behöver följa stabiliseringspakten. För mig var det en första signal om att ansvarslösa politiker tänker använda euron för att skjuta över det egna landets budgetproblem på andra euroländer.
Det är exakt vad vi ser nu. Grekland har fört en ekonomisk politik som innebär att övriga Europa ska betala notan för att de levt över sina tillgångar i många år.
En sådan nota kan naturligtvis euroländerna gemensamt betala, men det riktigt farliga är ju det Hans-Werner Sinn påpekar: om Grekland kommer undan, varför skulle inte andra länder börja göra likadant? Om allt fler länder lever över sina tillgångar och räknar med att grannarna ska betala, då kommer euron att kollapsa.
Euron är ett politiskt projekt. Nu återstår att se om politikerna orkar stå upp för att grekerna ska betala sina egna skulder.
Se mer i bloggen: Bestraffa EMU-länder som missköter sig, Stabilitetspakten behöver bli strängare. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen