DN har svängt: hot undergräver yttrandefriheten

När den danske satirtecknaren Kurt Westergaard, 75, för några månader sedan attackerades i sitt hem av en islamist som avsåg att döda honom, ansåg DN-Kultur att hot och dödligt våld inte var något problem för demokratin, det var ju bara enskilda provokatörer som drabbades.
På kultursidorna meddelades att man tänker sluta att försvara yttrandefriheten om den fortsatt används som “spjutspets mot terrorn”. Om så sker blir yttrandefriheten “omöjlig att försvara”, kunde man läsa i Dagens Nyheter.
Nu framkommer nyheter om att flera olika mordplaner avvärjts mot den svenske konstnären Lars Vilks.
På ledarsidan skriver idag Dagens Nyheter, Ett hot mot oss alla:

I september 2007 satte ledare för al-Qaida en prislapp på den svenske konstnären Lars Vilks huvud. Hans påstådda brott var en teckning av profeten Muhammed som rondellhund.
I går tog historien en ny obehaglig vändning när irländsk polis grep sju personer för en mordkomplott mot Vilks. Enligt uppgift var den svenska säkerhetspolisen Säpo informerad i förväg. […]
Om någon betraktat angreppen på Vestergaard och Vilks som enskilda polisärenden är det hög tid för en omprövning. Hoten utgör i själva verket ett angrepp på en av våra mest grundläggande rättigheter – yttrandefriheten – och bör ses som ett vidare och större hot mot ett öppet och fritt samhällsliv.

Är detta ett tillfälligt inslag av klokskap? Och kommer Dagens Nyheter att i spalterna överge försvaret av Hizbollah och andra antidemokratiska krafter, budskap som ofta kommit till uttryck i DN-Kultur?
Tidningens ekonomi är inte den bästa, och vid beslut om åtgärder har ägarna riktat sparkrav framför allt mot kulturredaktionen. Det är utmärkt.
Naturligtvis har Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg gått till stormande försvar för kulturvänstern som häckar på DN-Kultur. Hon skrev igår, Tystnaden:

Inifrån DN-skrapan glunkas det att nerskärningskonsulterna anser att kulturredaktionen är ett apart vänsterfäste som stjäl positiv energi från den övriga tidningen. Säkert finns det en ideologisk bias i det som nu sker, men mycket av det som identifieras som ”vänster” är inget annat än grundläggande humaniora.

Vilken självbild! Allt den partiska propaganda vänstern häver ur sig i svensk media är ”grundläggande humaniora”, upphöjd till vetenskap. Är ohämmat försvar för Hizbollah, som vällde fram på DN-Kultur under Hizbollahs krig mot Israel sommaren 2006, grunläggande humaniora? Skulle knappast tro det.
Och försvaret för mordförsöket på tecknaren Westergaard, och tillbakadragandet av förvaret för yttrandefriheten, har förhoppningsvis varit droppen för ägarna. Detta är inte liberalt, det är totalitära strömningar där våld idylliseras och yttrandefriheten förkastas.
Vänsten ockuperar de flesta av dagstidningarnas kultursidor. Deras röster ska naturligtvis få komma till tals, men då i debatter där andra röster deltar på lika villkor. Idag är det kulturvänstsern som styr, dirigerar och bestämmer på kultursidorna. Så borde det inte vara.
Se mer: Sju gripna för Vilkskomplott, Mordplaner mot Lars Vilks, Vilks: jag har en yxa, Hon pekas ut för mordplanerMisstänks ha tänkt mörda Vilks, Åtalas för terrorplaner i Sverige
Mer i bloggen: Muhammedteckningarna i retrospektiv. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen