Delstaterna stämmer Obama om sjukvårdreformen

Som sagt, striden om att göra om USA till en kopia av europeiskt högskattesamhälle är inte över.
Tio delstater har redan uttalat att man kommer att stämma den federala regeringen för att få sjukvårdsreformen ogiltigförklarad.
Reuters rapporterar i Virginia to sue U.S. over healthcare reform:

Virginias justitieminister säger att han planerar att stämma den federala regeringen för beslutet om sjukvårdsreform eftersom han menar att kongressen saknar rätt att tvinga människor att köpa sjukvårdsförsäkring.

NewsDaily/Reuters rapporterar i States launch lawsuits against healthcare plan:

Mindre än 24 timmar efter det att representanthuet röstade igenom en omfattande reformering av sjukvården meddelar flera delstaters justitieministrar att de kommer att lämna in stämning i syfte att blockera planen på konstitutionella grunder. […]
Tio av justitieministrarna planerar att lämna in en gemensam stämningsansökan för Alabama, Florida, Nebraska, North Dakota, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Texas, Utah och Washington.
”I syfte att skydda Texas konstitutionella rättigheter, bevara grundvalarna i den konstitution som grundlagsfäderna formulerade och försvara våra delstater från ytterligare inblandning från den federala regeringen kommer Texas och andra delstater att juridiskt utmana kongressens sjukvårdslagstiftning”, sa Texas justitieminister Greg Abbott i ett uttalande.

CBS News/AP rapporterar i States Line Up To Challenge Health Care Overhaul:

Nebraskas justitieminister Jon Bruning säger att beslutet ”trampar på den individuella friheten och dumpar i delstaternas knä bördan av ett ofinansierat mandat som skattebetalarna inte har råd med.”

Den amerikanska unionen är konstruerad så att delstaterna är grundstenarna, och den federala nivån är endast till för att samordna gemensamma angelägenheter. Varken kongressen eller presidenten får lägga sig i hur delstaterna organiserar sin lokala politik.
Flera justitieministrar menar nu att Obamas sjukvårdsreform bryter mot konstitutionen eftersom den tvingar fram vissa lösningar på lokal nivå.
Hela reformen kan alltså hamna i Högsta domstolen. Och HD kan fälla hela rasket, förklara reformen för olaglig.
De demokrater som firar voteringen i natt är mer än en aning för tidigt ute.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen