Björklund: med frihet följer ansvar

Just nu talar Jan Björnklund vid Folkpartiets riksmöte i Västerås.
Han betonar att medborgarna har eget ansvar, med friska och raka formuleringar:

Liberalism betyder att människor ska ha frihet att själva bestämma. Ingen överhet ska bestämma över människor. Människor ska ha friheter och rättigheter.
Men med frihet följer ansvar. Med rättigheter följer skyldigheter.
Liberalismens verkliga utmaning i en välfärdsstat som Sverige, är inte att tillförsäkra människor en stor mängd ytterligare förmåner. Alltför ofta finns kraven där från vänsterhåll på politiska beslut för att lägga livet till rätta för medborgarna.
Liberalismens utmaning är att kommunicera att frihet och ansvar hör ihop. När vi liberaler talar om att människor har eget ansvar, att staten har rätt att förvänta sig saker av medborgarna, så tycker våra motståndare om att kalla oss för ”krav-liberaler”. Det begreppet används av dem som tycker att samhället ska ta ansvar för allt.

När det gäller näringslivsklimatet påpekar han att det inte räcker med att uppfinna nya tekniska lösningar. I Sverige skapas många innovationer, men när de omsätts till produktion läggs den ofta utomlands.
Sverige måste skapa ett bättre företagsklimat, med offensiva åtgärder.
— Låt Astra Zenecas nedläggning av forskningen i Lund bli en väckarklocka, sa han.
Sverige borde gå från att vara ett högskatteland till ett lågskatteland när det gäller forskning och utveckling.
Företag måste kunna göra vinst. Björklund exemplifierade med att uppmana Socialdemokraterna tt försöka sälja partilotteriets lotter utan vinster. God pedagogisk poäng. Det är viktigt att lyfta fram drivkrafter. Detta exempel borde Alliansen använda i valrörelsen för att för väljarna förklara vad det handlar om.
Björklund talar också mot kvotering. “Liberaler tror på individualism och meritokrati”, säger Björklund. Kvotering är kollektivism.
Björklund kritiserar Miljöpartiet, som gått från att vara meloner (gröna utanpå och röda inuti) till att tillsammans med Vänsterpartiet blivit tomater (röda både utanpå och initi).
Även om talet blir något av ett smörgåsbord, tycker jag det är fyllt med goda ansatser. Björklund gör det tydligt varför den sittande regeringen bör få sitta kvar efter höstens val.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen