Äntligen!

Sedan regissören Theo van Gogh 2004 mördades på öppen gata i Amsterdam, med ett dödshot fäst på kroppen mot parlamentarikern Ayaan Hirsi Ali, har jag väntat på att svenska medieetablissemang villkorslöst och utan ”… men” ska ta ställning för yttrandefriheten.
Idag kom till slut ett sådant villkorslöst ställningstagande.
Dagens Nyheters ledare är glasklar och utan ursäkter för islamister och andra extremister. Man skriver i Rätt till fel åsikter:

Lars Vilks tecknade rondellhund med Muhammedansikte må anses vara småskoj, en platt provokation eller hädisk. Det spelar ingen roll. Han har rätt att leva i frid vilka bilder han än gör. […]
Reepalu ska möta hårt motstånd när han försöker skuldbelägga offer. Men bara verbalt. Grunden för demokrati är en öppen debatt. I den är också dumma, extrema och provocerande argument tillåtna, så länge de inte övergår i hets mot folkgrupp. Rätten att uppröra gäller i skrift och bild. Åsikter vi ogillar kan vi bemöta eller ignorera. Men aldrig tysta med hänvisning till att någon känner sig kränkt.

Inte ett enda ”….men” där man tar tillbaka allt man tidigare sagt.
Nu hoppas jag att övriga röster i medierna också kan lämna sina relativistiskt rynkade pannor, problematiserande av yttrandefriheten och ursäktande av våldet bakom sig och reservationslöst försvara yttrandefriheten. Då kommer klimatet i Sverige att bli betydligt lättare och gynnsammare för upplysningens värderingar.
(Jag vet, jag tar i, men den som kritiserar hårt måste också ge beröm när så är befogat.)
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen