Vågar facken förnya sig?

Det har konstaterats att fackförbunden förlorar medlemmar. Nya Wermlands-Tidningen skriver i ledare, Facken måste också förnya sig:

Facken inom LO tappar medlemmar. Orsakerna är flera men det beror nog inte så mycket på förändringarna i a-kassan som att LO står fast vid en gammal arbetsmarknadsmodell och fortfarande är så hårt bundna till Socialdemokraterna.

Ja, det osar verkligen 1970-tal över fackförbunden. De är nästan som tidsmaskiner, man kliver 30-40 år bakåt i tiden när man går in genom dörrarna. Där är Socialdemokraterna ännu det regerande statsbärande partiet.
Inte undra på att det blir kulturkrock med verkligheten.
NWT vill se mer av lokala avtal. Det är rätt. Och det skulle kanske vitalisera basplanet i förbunden, den nivå som ger förbunden deras existensberättigande.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen