Europas store man

Det är ovanligt att se en artikel som hyllar en politisk insats. Man ska skriva ner, inte ge beröm. Men i Svenska Dagbladet struntar Rolf Gustavsson i den journalistiska snålheten och skriver intressant om en man som tillhör efterkrigstidens stora, Utan Kohl hade Europa varit kaputt:

Av alla dem jag stött på förtjänar ytterst få någon utmärkelse för sina insatser för Europa. Idag värderar jag som den mest betydande Helmut Kohl, den förre tyske förbundskanslern som i april fyller åttio år.
Det skulle jag inte ha gjort för 25 år sedan och Helmut Kohl är för många ett kontroversiellt val. […] Icke desto mindre hävdar jag idag att denne Helmut Kohl faktiskt visade historiska kvaliteter som en stor europeisk statsman. Bakom den tafatta fasaden fanns passionerad europeisk övertygelse, politiskt mod och de rätta instinkterna i de avgörande ögonblicken. Utan Helmut Kohl skulle dagens Europa varken haft någon gemensam marknad eller någon gemensam valuta. Utan Kohl vore Europa redan kaputt – sedan länge. […]
Utfrusen av sina ”vänner” som François Mitterrand, Margaret Thatcher, Giulio Andreotti och Ruud Lubbers skulle Kohl kunnat slå in på tysk ”Alleingang”. Men han valde trots allt en europeisk väg och han offrade på Europas altare det finaste Tyskland hade att erbjuda, D-marken. Kohl hade av Konrad Adenauer lärt sig den historiska läxan att ett stabilt och fredligt Tyskland skulle vara uppbundet av sina grannar. Enastående klarsynt.

Ja, Tyskland betalade europakalaset från början till slut. För att få komma in i värmen igen. Jag minns en intervju med Helmut Kohl där han berättade om sina barndomsminnen: han fyllde 15 år samma månad som Hitler sköt sig i bunkern och Tyskland låg i ruiner.
Till skillnad från alla andra politiker som tramsigt säger ”aldrig mer, aldrig igen” utan att förstå vad det innebär, så menade Kohl det och förstod vad som krävdes.
Om europeiska samarbetet klarar sig utan en så givmild finansiär och generös gynnare som Kohl återstår att se. EU har tappat alla visioner och värderingar, och framstå alltmer som en makthungrig ormgrop.
Men Kohl har uppnått sitt livs mål: det kommer aldrig mer att bli krig mellan europeiska grannar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen