Turkiets rättsväsende islamiseras

Den välkände turkiske journalisten Burak Bekdil skriver i dagstidningen Hürriyet om hur klimatet i Turkiet försämras, Judges without frontiers.
När han för några år sedan skrev en artikel om att domstolsväsendet var korrumperat, dömdes han till 20 månaders fängelse villkorligt. Idag anser han att domstolarna både är korrupta och politiskt partiska:

De flesta turkiska islamister har framgångsrikt förvandlat sig till liberala reformister vilket framgår av det faktum att de numera till och med motsätter sig stening som straff för otrohet. Gratulerar! De vill inte längre lyncha en åklagare som har fräckheten att utreda Muslimska brödraskapet — de nöjer sig med att fängsla honom och utsätta honom för offentlig förnedring, men inte lynchning.

Artikelförfattaren beskriver ett aktuellt fall där en åklagare som vågat starta förundersökning mot islamistiska nätverk blivit fråntagen fallet av justitiedepartementet. När kritik mot den politiska inblandningen framförts har justitieminister Sadullah Ergin avvisat anklagelserna och sagt att ”vårt domstolsväsende är oberoende”.
Burak Bekdil menar att också andra sidan, den gamla Ataturkiska makteliten, otillbörligt påverkar rättsväsendet. Men nu är det islamistiska AK-partiet under premiärminister Erdogan som styr landet, och artikeln visar vartåt utvecklingen går:

Det blir så patetiskt när postmoderna legosoldater förklädda till liberala tänkare är stolta över vårt rättsväsende när ”fienden lider av bakslag”, men ilsket framför anklagelser om falskspel när islamistiska nätverk ”drabbas”.

Artikeln säger något om utvecklingen. I dagens Turkiet blir brottsutredningar mot Muslimska brödraskapet nedlagda av justitieministern. Politiska krafter använder rättsväsendet för att gynna egna och missgynna motståndarna. Turkiet är alltså väldigt långt bort från en rättsstat av västerländskt snitt.
Se mer i bloggen: Turkiet fängslar regeringskritiska journalister, Vänder Turkiet ryggen mot väst?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen