Nyliberale Ron Paul vinner republikansk omröstning

Att det råder upprorsstämning inte bara mot demokratiska partiets och Obamas sätt att leda landet, utan också inom republikanerna framgår av helgens omröstning vid en viktig konservativ konferens där många republikanska gräsrötter deltar.
Mest populär presidentkandidat just nu är kongressmannen Ron Paul, rapporterar CNN i Ron Paul surprise winner of CPAC presidential straw poll:

Sedan deltagarna förklarat att ”minskad storlek på federala staten” är den viktigaste frågan, vann den 74-årige libertarianske hjälten 31 procent av de 2.400 rösterna som avgavs vid detta årliga event, normalt betraktad som en barometer på hur republikanska konservativa ser på potentiella presidentkandidater.

Texas-politikern Ron Paul har länge varit en av kongressens hårdaste motståndare mot nya statliga utgifter. Eftersom han varit emot Irakkriget hade han ingen chans i förra primärvalet. Men nu står inrikespolitiken i fokus och inte minst den enorma spendering av skattemedel som Obamaadministrationen satt igång.
Så här utföll rösterna i år om bästa presidentkandidat:
Ron Paul . . . . . . . . . . .  31%
Mitt Romney. . . . . . . . . 22%
Sarah Palin . . . . . . . . . . 7%
Tim Pawlenty. . . . . . . . . 6%
Det kan jämföras med 2007 års omröstning, inför förra presidentvalets nomineringsprocess:
Mitt Romney . . . . . . . . 21%
Rudy Giuliani . . . . . . . . 17%
Sam Brownback. . . . . . 15%
Newt Gingrich . . . . . . . 14%
John McCain . . . . . . . . 12%
Även 2008 och 2009 vann Mitt Romney.
Att en nyliberal politiker vinner den konservativa falangens omröstning om lämpligaste presidentkandidat stämmer med det intryck jag fick under mitt besök i Washington DC i höstas. Då sa de båda tidigare presidentmedarbetarna David Frum (Bush) och Clark Judge (Reagan) att medierna missuppfattar vari missnöjet med Obama består. Det handlar om ekonomi, menar de. Också bland konservativa väljare.
Omröstningen hos CPAC visar att de nog har rätt. Både ettan och tvåan är profilerade på ekonomi, och vars budskap är att ge medborgarna större makt över sina egna inkomster.
Nu är inte Ron Paul en seriös presidentkandidat. Förutom hans ålder har han, vid sidan om ekonomi och konstitution, en del märkliga uppfattningar och uttalanden emot sig som gör honom otänkbar. Men han kan komma att kanalisera de stämningar som finns och påverka tänkbara presidentkandidater.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen