Timbro och Arena i samma båt

En märklig händelse inträffade igår. Marknadsliberala tankesmedjan Timbro och vänsterns Arena har bildat en gemensam kommission om välfärdens framtid. Man förklarar varför:

Arena Idé och Timbro har helt olika värderingar i välfärdspolitiken. Men på en punkt gör vi en gemensam bedömning: det är oacceptabelt att en av de viktigaste framtidsfrågorna inte är föremål för vare sig debatt eller seriöst övervägande bland de politiska partierna. Då måste någon ta ansvaret och visa vägen.
— Att både vi och Timbro, från helt olika utgångspunkter, säkert kan komma att rikta kritik mot kommissionens förslag är självklart men också ett tecken på en nödvändig politisk process. Först måste problem identifieras och möjliga handlingsvägar skisseras, därefter kan man debattera konstruktivt, säger Boa Ruthström, chef för Arena Idé och en av initiativtagarna till projektet.
— I dag förenas partierna av att först förneka att problemet är så stort, därefter hävda att det kan lösas med medel som passar respektive partis profil, [men vi vill] se till att en mer seriös hantering av frågan hamnar på den politiska dagordningen och det överskuggar just nu möjliga meningsskiljaktigheter mellan oss och Arena Idé, säger Thomas Idergard, ansvarig för Timbros välfärdsprogram och den andra initiativtagaren till kommissionen.

Bland ledamöterna finns Per Borg, tidigare statssekreterare (S), Lars Tobisson, tidigare vice partiordförande (M) och Eva Fernvall, tidigare ordf i Vårdförbundet. De ska lägga fram sin rapport under Almedalsveckan i juli.
Det här är ett grepp som inte prövats förut. Ideologiska aktörer har normalt till uppgift att dra ut konsekvenserna och beskriva skillnader mellan olika vägval. Här ska de istället se vilka gemensamma analyser och problembeskrivningar man kan göra.
Jag vet inte om ett sådant tilltag kommer att lyckas, men alla nya grepp är värda att prövas och se vart de leder.
Och ambitionen bakom kommissionen är helt rätt. Partierna har kört fast. Om de kan få hjälp att sätta verklighetens utmaningar i fokus igen, är det en riktig prestation.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen