Stor regeringsombildning i Danmark

När liberale statsministern Anders Fogh-Rasmussen förra året blev Nato-chef, övertog partikamraten Lars Løkke Rasmussen posten som statsminister.
Nu har han skapat sin egen regering efter en stor ommöblering — bara två ministrar lämnas i orubbat bo: finansministern och integrationsministern. Det rapporterar Politiken i Her er det nye ministerhold.
Universitetsrektorn Charlotte Sahl-Madsen blir ny vetenskapsminister. Ny socialminister blir landstingsrådet Benedikte Kiær. I övrigt byter många ministrar portföljer med varandra. Politiken skriver i Løkke lægger låg på møgsager:

Lars Løkke Rasmussens ministerrockad är inte bara en möjlighet för statsministern att visa handlingskraft och få nya, friska krafter in i regeringen. Rockaden är också en välkommen möjlighet för statsministern att bli av med en rad problem för regeringen.
När en minister lämnar sin gamla portfölj och får en ny, blir det betydligt svårare för oppositionen att gå till angrepp på den nye ministern menar professor Tim Knudsen vid Københavns Universitet.

Vi känner igen knepet från Göran Perssons ambition att ”toppa laget” inför valet 2006. Det fungerade inte, men å andra sidan gjorde Persson i realiteten mycket marginella förändringar.
Jyllands-Posten rapporterar om bytet på försvarsministerposten, där den avgående ministern Søren Gade varit mycket populär bland soldaterna, men kontroversiell i politik och medier. Han ersätts nu av en kvinna, skriver tidningen i Gade får lovord fra soldater:

Gitte Lillelund Bech har varit ledamot i den senaste försvarskommissionen, varit vice ordförande i försvarsutskottet och ordförande i Utrikesnämnden.
»Vi får en minister, som verkligen känner försvaret. Och hon har goda kunskaper om de internationalla missionerna, där försvaret möter utrikespolitiken«, säger Henrik Jedig Jørgensen, chef for Dansk Institut for Militære Studier.

I Berlingske Tidende lyfter man fram att justitieministern för första gången på många år blir en jurist, som dock i likhet med sin företrädare är stor Churchill-beundrare, Fra stor Churchill-fan til kæmpe Churchill-fan.
Det får mig att fundera på om någon svensk minister skulle våga att lyfta fram Winston Churchill…
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen