S för slöjförbud

Å ena sidan går Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin i demonstrationståg med Hamas och Hizbollah. Å andra sidan uttrycker Socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande snusförnuftiga uttalande som jag saknar från de borgerliga om var gränsen går för slöjor, handslag och andra seder där kulturer kolliderar.
Till DN säger Nalin Pekgul under rubriken, ”Pekgul vill ha rödgrönt slöjförbud”:

— Man kan aldrig förbjuda människor att ha på sig vad de vill på gatan. Ett förbud som i Frankrike vill vi inte ha, däremot har arbetsgivare all rätt att säga nej till Niqab. Det finns ingen grund i religionen för att ha niqab, säger Pekgul.
Hon pekar på att flera arbetsplatser har klädkoder som arbetstagarna måste rätta sig efter.
— Jag skulle vilja gå i min tjocka fula tröja och jeans, men det kan jag inte på jobbet, särskilt inte om jag ska träffa folk från andra länder. Arbetsgivare och skolor diskriminerar inte när de säger nej till kvinnor som nar niqab, säger Nalin Pekul.

Varför vågar ingen i Alliansen vara lika rak och tydlig? Varför smiter Alliansen från handskakningsdomar, slöjor och allt vad det nu kan vara som ställer frågor om seder och respekt på huvudet? Varför denna totala tystnad?
Jag tycker inte de borgerliga tar debatten om integration och kulturkrockar på allvar. En läsare skickade över borgerliga politikers reaktion på handskakningsdomen i Smålandsposten (klicka på bilden för att läsa). Man gömmer sig. Sticker huvudet i snön. Vill inte veta av frågorna. Blir nevösa och vänder bort blicken.
Det är inte ledarskap! Vi kan inte ha en regering som abdikerar när det gäller känsliga kulturella frågor. Regeringen måste tvärtom ta ledningen, diskutera och framföra hur borgerligheten ser på kulturkrockarna. Går en muslimsk sed att inte ta kvinnor i hand före svenska jämställdhetsambitioner om att behandla män och kvinnor lika?
Vad tycker Modernaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna om det? Sluta tiga!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen