Ny valchock för Obama

Den populäre demokratiske senatorn Evan Bayh, som ofta nämnts som presidentkandidat (också i denna blogg) har överraskande beslutat sig för att hoppa av politiken, rapporterade flera medier i natt. AFP skriver, Obama hit hard as Bayh bows out:

President Barack Obama led ytterligare ett bakslag när ännu en demokratisk senator, den tunge senatorn i mitten Evan Bayh, meddelat att han inte ställer upp för omval därför att han är besviken på det bittra politiska klimatet i huvudstaden.
Obama, som uppges ha försökt övertala Bayh att inte dra sig tillbaka, står nu inför möjliga republikanska framgångar och riskerar att den starka majoritet demokraterna har i kongressen ska krympa ihop i november och därmed möjligheterna att genomföra hans ambitiösa reformagenda

Det där sista kan man ju invända mot: demokraterna har haft stor majoritet ett tag, men ändå inte lyckas komma till skott.
Trots majoriteten hoppar alltså demokratiska tungviktare av, en efter en. Senator Christopher Dodd låg så illa till i opinionsmätningarna att han beslutade sig för att inte kandidera. Också andra har kommit till den slutsatsen.
Men Evan Bayh hade goda chanser att omväljas. Ändå hoppar han av.
Han är trött och besviken på den hårda tonen och motsättningarna mellan partierna i Washington.
Ett uttalande av honom på presskonferensen i natt har satt igång spekulationerna om att han planerar för sin presidentvalrörelse 2016. Han sa att han är “exekutiv” i sitt hjärta. Alltså inte en lagstiftare i kongressen. Och den enda exekutiva post han inte haft är presidentposten i Vita huset.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,)

Rulla till toppen