Lysande dokumentär om Gustaf Mannerheim

Axess TV är public service i dess främsta form. Man sänder den ena sevärda dokumentärserien efter den andra. Därför är det skandal staten mångdubbelt höjt avgifterna för det statliga digitala marknätet, vilket gjord Axess TV till betalkanal. SVT får av staten garanterade licenspengar för att sända ytligt skräp, medan riktig public service tvingas betala till staten för att sända kvalitet.
Jag vill tipsa om dokumentären ‘Gustaf Mannerheim – Marskalk av Finland’ (producent: Hans Barnekow). Del 1 sänds kl 16.30 idag och del 2 den 22, 24, 26 februari.
Inte bara därför att Mannerheim var en av förra århundradets största nordbor, utan också därför att han i sin person speglade 1900-talets dramatiska historia. Mannerheim (1867-1951) föddes i ryska storfurstendömet Finland, gjorde snabb karriär i tsarens armé för att sedan delta i självständighetskampen och leda Finlands försvar som överbefälhavare under andra världskriget, i vars slutskede han blev republiken Finlands president.
Mannerheim blev världskänd i början av andra världskriget, då man talade om “låtsaskriget” eftersom strider endast ägde rum högt uppe i norr, på gränsen mellan Finland och Sovjetunionen i Vinterkriget. Han hamnade på TIME:s omslag 5 februari 1940, då lilla Finland visade vilja, styrka och förmåga genom att hålla stormakten stången.
(Andra intressanta bloggar om , , ,, , , , , )

Rulla till toppen