Känslosamt Las-försvar ger mer arbetslöshet

Mot bakgrund av skriften “Sist in först ut” av Svante Nycander summerar Upsala Nya Tidning den tröstlösa arbetsmarknadspolitiken där alla förändringar blivit tabu, Vägen bort från Las:

Så symbolladdade har turordningsreglerna blivit att de effektivt sätter stopp för varje ansats till förändring. Det är inte så mycket sak- som känsloargument som dominerar debatten. Därför är det möjligt att eldigt försvara Las i samma andetag som man förklarar att lagen inte påverkar arbetsmarknaden.

Symbolpolitik och klasskampsretorik. Verklighetsfrämmande låtsasdebatter. Tänk om politikerna istället kunde ta arbetsmarknaden på allvar, och se till att företag kan anställa och avskeda efter behov. Anställningar är inte till för den anställde, utan för att utföra en arbetsuppgift. Det kan låta kallt, men utan denna insikt blir antalet jobb färre. Varje olönsamt jobb förhindrar friska anställningar att komma till.
För mig är det självklart bättre med en kylig ekonomisk politik som ger jobb, egen försörjning och självförverkligande, än en snäll, vänlig, omtänksam politik som i praktiken leder till arbetslöshet, vanmakt och utanförskap.
Alliansen behöver här bryta igenom. En gång till. Genom den socialistiska retorik som ligger som ett vått täcke över landet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen