En S-ledd regering blir beroende av Alliansen i utrikespolitiken

I förmiddags träffade jag försvarsminister Sten Tolgfors som höll pressfika tillsammans med Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann. Så här rapporterade TT:

Förra året blev det ett plus på 2,5 miljarder kronor … Det berättade försvarsminister Sten Tolgfors under en pressfika på torsdagen.
— Det är dubbelt så mycket som man tidigare räknat med och det ska jämföras med ett underskott 2008 på 1,5 miljarder kronor. Detta är en historisk situation, säger Tolgfors.
En dryg miljard får försvaret ta med sig och använda i år, för att klara den stora omställningen av försvaret.
— Det ska ge stabilitet för framtiden, säger Tolgfors

Han påpekade att man också löser ut en gammal surdeg som försvarsmakten släpat med sig sedan Socialdemokraternas regeringstid, då man drog på sig böter för att inte ha redovisat tull på materielinköp. Försvarsministern sa också:
— Försvarsmakten är värt ett erkännande för att man nu har fått ordning på ekonomin. Nu är osäkerheten som förut funnits borta. En ny framtidstro växer fram när man kan koncentrera sig på att reformera försvaret, och gå från värnplikt till kontrakterade förband med hög kvalitet.
Skulden för bristerna i ekonomisk kontroll lade försvarsministern på politikerna, inte på försvarsmakten. Det är politiken som styrt, konstaterade han.
Tolgfors var samtidigt mycket kritisk mot Miljöpartiet som bedriver dubbelspel om Afghanistan. MP röstade för en utökad truppnärvaro i riksdagen, men i samhällsdebatten ägnar sig Peter Eriksson åt att kritisera insatsen.
Han påpekade ocskå att de rödgröna i sin uppgörelse om utrikespolitiken gjort sig beroende av Alliansen. Om de rödgröna, mot förmodan, skulle bilda regering efter valet ska utvärdering av Afghanistaninsatsen ske först 2011. Men redan i höst måste riksdagen ta nytt beslut om Afghanistan. Eftersom V är emot och MP velar, kommer en S-statsminister inte att kunna genomföra sin utrikespolitik utan stöd från de borgerliga.
Det är med andra ord en synnerligen svajig och föga statsmannamässig regering Sverige skulle få om det blir regeringsskifte i höst.
Försvarsminister Sten Tolgfors tog över ett fögderi med stora problem. Inre strider i regeringen, ekonomiska únderskott som skenade, omställningen av försvaret saknade förankring. Nu kunde han säga: “Alliansen har inte och kommer inte att skära ner försvarets anslag”. Rysslands anfall mot Georgien fick finansdepartementet att tänka om och stärkte försvarsministerns uppgift.
När det gäller ekonomi och omställning framstår det som att Tolgfors fått olika krafter att börja gå i samma takt. Att han erkänner politikernas skuld till det tidigare kaoset i försvaret är ett tecken på ledarskap.
Se mer i försvarsministerns blogg: Afghanistan splittrar oppositionen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen