Arbetslinjen ger miljardvinster till välfärden

Den rödgröna oppositionen har råskällt på Alliansregeringen över att man har ambitionen att sänka sjukskrivningarna i Sverige. Man har hävdat att det är orättvist, kallt och inhumant.
Men de skärpta sjukskrivningsreglerna ger nu miljardregn över kommuner och landsting som de kan använda till bättre vård, starkare skola och mer omsorg. SKL rapporterar, AFA Försäkring betalar tillbaka totalt 2,9 miljarder:

AFA Försäkring betalar tillbaka totalt 2,9 miljarder till arbetsgivare i kommuner och landsting. AFA kan konstatera väsentligt lägre inflöde av nybeviljande sjukersättningsfall efter halvårsskiftet 2008 vilket är en effekt av de förändringar som infördes i sjukskrivningsprocessen den 1 juli 2008.

Nyhetskanalen skriver i Kommuner tjänar på hårda sjukregler:

De ändrade reglerna för långtidssjukskrivna ger klirr i kassan för landets kommuner. Afa Försäkringar betalar tillbaka nästan tre miljarder kronor till kommunerna eftersom premierna sänkts. Det beror på att antalet sjukersättningsfall minskat väsentligt.

Enbart för lilla Lycksele kommun betyder återbetalningarna ett tillskott på nio miljoner kronor.
Och idag skriver DN under rubriken “Färre sjuka miljardlyft för kommunerna”:

Kommunernas och landstingens ekonomi går bättre än väntat. En orsak är att färre långtidssjukskrivna har lett till att kde fått sänkta försäkringspremier.
— Det blir överskott 2009 och vi räknar med ett överskott även 2010, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på SKL.

Alltså: skillnaden väljarna har att välja mellan i höstens val är en Alliansen som med arbetslinje förstärker välfärden och rödgröna partier som hellre ser människor gå sjukskrivna än satsar pengarna på vård, skola och omsorg.
Valet borde inte vara så svårt, kan man tycka.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen