Dags belöna C för ansvarsfull energipolitik

Inget parti har gjort så stora uppoffringar för samarbetet i Alliansen som Centerpartiet. Maud Olofsson har som partiledare växlat in partiet på en konstruktiv hållning som inte längre är dogmatisk i kärkraftsmotståndet. Svenska Dagbladet skriver i ledaren, Centerpartistiskt mod ger hållbar energipolitik:

Resultatet är att Alliansen har en hållfast energipolitik för framtiden, där de alternativa energislagen har god plats men där det också går att byta ut gamla kärnkraftsreaktorer mot nya. Avvecklingslagen avvecklas – men den ersätts inte av någon utvecklingslag: Inget säger att det måste byggas ny kärnkraft i takt med att den gamla åldras och tas ur drift, och staten kommer inte att driva på, men förnyelse kommer inte längre att vara förbjuden.

Hur stor uppoffringen är, framgår av att några C-riksdagsledemöter tänker avvika från partilinjen. Och att den rödgröna oppositionen lovar att bryta upp Alliansens konstruktiva energipolitik och återgå till dogmatisk kärnkraftsavveckling.
Därför är det allvarligt att Moderaterna inte belönar Maud Olofssons tunga ansvarstagande. Det finns stark kritik från småföretagarhåll mot att Olofsson som näringsminister inte gjort mer. Men sanningen är ju att hon stoppats av Nya Moderaterna.
Det har satt Centerpartiet i en svår situation: partiet har bjudit till mer än någon annan i Alliansen, men får ingenting alls för det. Tvärtom är det inget parti som bromsas så starkt i sitt departementsansvar som Centerpartiet.
Så här kan inte samarbetet i Alliansen fortsätta. Maud Olofsson måste kunna växla ut sina uppoffringar i energipolitiken mot att få genomföra sin politik på andra områden, särskilt om att förbättra företagarklimatet. Det ligger ju dessutom helt i linje med arbetslinjen.
Fredrik Reinfeldt har skapat goda förutsättningar för borgerligt samarbetet, och fått utdelning i form av stort folkligt förtroende. Nu måste han ge Maud Olofsson möjlighet att genomföra sin politik i regeringsställning. Allt annat vore tecken på att Allianssamarbetet inte gynnar alla deltagare. Och då finns ingen framtid för samarbetet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen