Utlandsresa på egen risk

Sydsvenska Dagbladet instämmer på ledarplats i utrikesminister Carl Bildts meddelande igår om att svenskar som får hjälp av UD för att komma hem ska betala kostnaden, Resa på egen risk:

Den som ger sig ut i världen gör det på egen risk och med eget ansvar.
Det kan tyckas märkligt att det behöver sägas. Men nu är det sagt, av utrikesminister Bildt. Det är utmärkt.

Ja, vem minns inte hur folk som rest till Libanon gnällde i medierna över att UD inte ordnat lyxigare evakuering sommaren 2006, när Hizbollah startat anfallskrig mot Israel.
Det är groteskt när svenskar på utlandsresa tror att staten ska stå för deras säkerhet och trygghet. Det ansvaret har man allt själv.
Sedan är det rimligt att det vid katastrofer finns katastrofberedskap. Det är också viktigt att Sverige på nationell nivå vet vad som händer i världen. Det var ju här Göran Perssons regering visade ett häpnadsväckande ointresse. Larmet om att hundratals svenskar kunde ha dött i tsunamin 2004 kom från en oavlönad och frivillig jourtjänst inom Försvarsmakten. Nu finns krisberedskapsjour i statsministerns kansli, statsrådsberedningen.
Men när katastrofer inträffar utomlands och staten sätter in extra resurser, är det rimligt att de som kommer i åtnjutande av den också betalar priset.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen