Vargjakt och antidemokratiska aktioner

Jag förstår inte uppståndelsen kring vargjakten. Det är helt rimligt att människor i landskap där varg gör sig påmind vill hålla antalet nere. En okontrollerad ökning av gentetiskt svaga vargar hotar dessutom hela vargstammen, så som miljöminister Andreas Carlgren skriver i Svenska Dagbladet. Därför är den jakt på mindre än 30 vargar som genomförts helt befogad.
Men ’djurrättsaktivister’ anser sig stå över lag och demokratiska beslut. Stämningen är hotfull, rapporterar SVD i Hoten haglar efter vargjakten:

— De här hoten och trakasserierna skrämmer mig. Det här är ett riksdagsbeslut och jägarna gör det de gör utifrån ett fullt legalt skäl. Dessutom talar väl de här metoderna mot det som de här människorna säger sig stå för, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, till TT.

Jägarförbundet uppmanar jägare att inte framträda med namn och bild i medierna.
Här har vi alltså DN-Kulturs och Dan Jönssons samhälle i genomförande: att hota med våld anses numera inte vara att undergräva det öppna och demokratiska samhället (se mer här). Istället för att i debatt låta argumentens tyngd avgöra, sjunker vi ner i ett primitivt samhälle där hot, sabotage, skadegörelse och så smångingom misshandel avgör debatten.
Vi håller sakta på att avveckla demokratin till förmån för en hot- och våldskultur där man ska skrämma meningsmotståndare till tystnad.
Och Dagens Nyheter, landets största tidning, går i spetsen för den här utvecklingen. Det är minst sagt tankeväckande.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen