Demokraterna kan förlora Kennedys senatsplats

Redan om drygt en vecka får vi en ny värdemätare på partiernas ställningen i den amerikanska opinionen. I november förra året förlorade demokraterna stort i guvernörsval, även i delstater som Barack Obama vann. Nu kan demokraterna förlora en av sina absolut säkraste mandat i senaten: Ted Kennedys plats från Massachusetts.
John F Kennedy valdes 1952 och lämnade, när han blivit president, i fyllnadsval över senatorsposten till lillebror Ted som innehade mandatet från 1962 till sin död i höstas.
Platsen har alltså tillhör familjen Kennedy i över 50 år. Och Ted Kennedy vann omval år 2000 med 73 procent mot 12 procent för republikanske kandidaten, och år 2006 vann han med 69-31 procent.
Nu har gapet mellan demokraterna och republikanerna minskat betydligt. I en intervju med nyhetssiten Real Clear Politics får republikanen Scott Brown följande fråga:

Enligt en ny opinionsmätning ligger du 9 procent efter. Tror du det stämmer?
— Tja, jag låg 30 procent efter för en månad sedan. Jag bryr mig inte så mycket om opinionsmätningar. Men en sak vet jag, engagemanget ute i delstaten är fantastiskt, medan demokraterna är missnöjda.

Om militäradvokaten Scott Brown skulle vinna vore det ett tecken på att demokratiska partiet totalt tappat greppet om opinionen.
Måndagen den 19 januari får vi svaret.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen