Svenska universitet faller i global topplista

Svenska Dagbladet/TT rapporterar nu ikväll, Tre svenska universitet på topp 100:

Tre svenska universitet hörde 2009 till de 100 bästa i världen: Karolinska Institutet på plats 50, Uppsala universitet (76) och Stockholms universitet (88).
Amerikanska Harvard och Stanford toppar Academic Ranking of World Universities som görs vid Jiao Tong-universitetet i Shanghai.

Men när den här bloggen rapporterade om Jiao Tongs topp-500 lista år 2005 låg flera svenska universiteten bättre till.
Faktum är att bara Stockholms universitet har klättrar: från 93:e till 88:e plats.
Karolinska har fallit från 45:e till 50:e plats och Uppsala universitet från 60:e till 76:e plats. Allt medan Lund rasat ut från topp-100.
I den internationella rankingens topp-20 över världens bästa universitet fortsätter USA att totalt dominera med 17. Europa har bara två universitet: Cambridge (4:a) och Oxford (10:a). Japan finns representerat med Tokyo-universitetet på 20:e plats.
I topp-500 finns följande svenska universitet (inom parentes placering 2005):

(Källa: Academic Ranking of World Universities 2009 – Sweden)
Det är en skam att Sverige faller, men helt begripligt eftersom fakulteterna är besatta av könskvotering snarare än studier och forskning i naturvetenskap och humaniora.
Skälet till att jag 2005 bloggade om topp-500 var att Lars Leijonborg i tal sagt att han vill se fler svenska Nobelpris och att Folkpartiet vill lyfta svenska universitet i den internationella konkurrensen. Nu går det naturligtvis inte vända en nedåtgående trend på några få år, men nog skulle jag vilja se nye forskningsministern Tobias Krantz styra upp statsanslagen så att de går till forskning och utbildning som premierar meriter och framsteg, inte till extrema genusexperiment i radikalfeminism.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen