Tiger Woods, Fox News, buddhism och kristendom

En ”snackis” bland amerikanska journalister är något som Fox News ledande politiska expert Brit Hume sa om Tiger Woods under en paneldebatt nyligen.
Jag hade inte tagit upp ämnet om inte Washingtonreportern Carl M. Cannon gjort en så träffsäker analys av reaktionerna på Brit Humes sträva, satiriska kommentar, publicerad i Politics Daily: Fox, Tiger, and Christianity: A Defense of Brit Hume. (Läs hela artikeln, den säger mycket om klimatet i amerikansk jouralistik.)
Det Brit Hume sa, och som väntermedierna genast fördömde, var att ifrågasätta om buddhismen, som Woods sagt sig inspireras av, är till någon hjälp för honom efter alla skandaler:

— Jag tror inte den religionen erbjuder samma sorts förlåtelse och frälsning som den kristna tron gör. Så mitt budskap till Woods skulle vara: ’Tiger, vänd dig till kristendomen, för där kan du få en andra chans och bli ett gott exempel för världen’.

Detta uttalande har alltså kritiserats av journalister och av komiker som Jon Stewart. Det anses förskräckligt att Hume rekommenderar kristendom framför buddhism. Man har – naturligtvis – krävt att Hume ska be om ursäkt.
Men som artikelförfattaren konstaterar, så får Brit Hume rätt i sak av religionsforskare:

Stephen Prothero, professor i buddhism vid Boston University, säger till AP: ”Man har lagen om karma, så oavsett vad Woods säger eller gör, kommer han att få betala för de felsteg han gjort. Det finns ingen i himmelen som kan stryka synder från en balansräkning, så som fallet är inom kristendomen”. Professorskollegan James William Coleman i Kalifornien lägger till: ”Om man gör det [Tiger Woods] tycks ha gjort, kommer det alltid att jaga och straffa honom.”

Alltså: Brit Hume har rätt. I kristendomen och judendomen finns utrymme för förlåtelse, medan andra religioner inte har det. Enligt buddhismen kommer Tiger Woods att staffas genom att han i nästa liv bli en lägre stående varelse.
För mig visar det återigen hur kristna även de mest hårdhudade vänsterjournalister är. Syndernas förlåtelse är en djupt kristen värdering som inte finns i andra religioner.
För egen del har jag under senare år gjort just denna upptäkt, att även om jag sett mig som ateist eller icke-troende, så är mitt moraliska, filosofiska, medvetna och omedvetna jag kristet djupast in i själen. Så är det med de flesta av oss västerlänningar — vi tänker, handlar, resonerar och lever enligt kristna värderingar, men utan att lägga märke till det. Många av oss kallar det istället ”liberalism”.
Kristendomen är för oss i väst som vattnet för akvariefiskarna. Brit Hume har den insikten, medan hans kolleger saknar den.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, )

Rulla till toppen