Möjlig valchock i Massachusetts

Senaste opinionsmätningen inför fyllnadsvalet den 19 januari, då Ted Kennedys efterträdare i senaten ska utses, kommer som en chock för demokratiska partiet, rapporterar Politico:
Republikanernas kandidat Scott Brown leder!
Visserligen bara med en procent 48-47. Men att demokraterna alls riskerar att förlora denna senatsplats är en politisk sensation.
Om Brown vinner kan han komma att stoppa Obamas sjukvårdsreform, som hittills klarat sig från att stoppas i senaten med en enda rösts övervikt.
Det skulle vara katastrof för demokratiska partiet att förlora en av de mandat som man betraktat som allra säkrast. Hur illa till ligger då inte demokraterna i andra senatorsval som sker i november?
Bill Clintons valstrateg inför omvalet 1996, Dick Morris menar att demokraternas snabba fall i opinion beror på sjukvårdsreformen. Den har fått partiet att framstå som betydligt mer vänsterradikalt än vad partiet försökte framställa sig i senaste presidentvalet. Morris skriver i The new two-party system:

Nu när [demokratiska kongressmän och senatorer] har visat hur lätt de gav vika under press och hur tunn deras konservatism faktiskt är kommer deras delstater och valdistrikt att inte längre att kunna luras att omvälja dem. De kommer att ersättas av riktiga republikaner.

Det är ett faktum att många av de kandidater som demokraterna ställde upp med i förra valet var betydligt borgerligare än vanligt. Detta för att partiet skulle kunna vinna majoritet i kongressen. Men amerikanska politiker, som ju är valda i personval, kan inte avvika från de löften man givit väljarna utan att bestraffas i nästa val.
Och sjukvårdsreformen har visat att de demokrater som vann på borgerlig framtoning, inte lever upp till vad man lovade. Morris skriver:

Det demokratiska spelet att i konservativa valkretsar utse moderata kandidater som sedan röstar med vänstern är över. Genom att så totalt och så publikt klappa igenom har det blivit självklart även för den mest lättlurade väljaren att det inte finns något sådant som en moderat demokrat. Man är antingen en Obama-Pelosi-Reid supporter eller så är man republikan. Det är så vårt nya tvåpartisystem ser ut.

Den breda och partiöverskridande image som Barack Obama red fram på 2008 finns inte mer.
Se mer: Demokraterna kan förlora Kennedys senatsplats. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen