Sluta snacka om Slussen, sätt spaden i jorden

Ännu ett förslag har presenterats om hur Slussen mellan Gamla stan och Södermalm i Stockholm ska förnyas. Den bästa kommentaren enligt min mening kom från borgarrådet Ewa Samuelsson (KD): 

— Det har varit många turer kring Slussen genom åren och nu är det viktigt att sätta spaden i jorden.

Ja, verkligen. Som Malin Siwe påpekat i DN hölls arkitekttävling om Slussen 1991. Och 2004. Och 2008. Trots tjugo års diskussion har inga beslut fattats. Siwe skriver i Velighet, ditt namn är Stockholmspolitiker:

När det gäller stadsbyggnad är Stockholms politiker ­patologiskt lyhörda vilket leder till att alltför lite händer och när det väl blir något är det sönderkompromissat långt över det löjeväckandes gräns.

Förklaringen är naturligtvis det groteska rivningsraseri som genomfördes i stadskärnan på 1960- och 70-talen. Då revs mycket av den småskaliga gatu- och stadsmiljö som människor trivs i, för att ersättas med kalla, sterila och ogästvänliga betongkomplex. Man tog nästan död på Stockholm.
Ingen vill upprepa detta miljöhaveri. Därför har allt som rör stadsmiljön blivit extremt känsligt där en stor opinion är emot alla förändringar.
Men en levande stad kan inte förbli helt oförändrad. Då blir den ett museum. Och om Slussen finns stor uppslutning om att nuvarande lösning är ful och ineffektiv, därtill i dåligt skick.
Det nu presenterade förslaget betyder att vattnet får en mer framträdande roll. Det blir en öppen lösning med promenadstråk och kafféer. En stor förbättring jämfört med nuvarande lösning. Sätt igång och bygg!
Se också SVD. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen