Monas handväska avgör valet?

I samband med onsdagens partiledardebatt i riksdagen hamnade Mona Sahlin på bild med en lyxig handväska (av märket Louis Vuitton, från vars hemsida bilden är hämtad).
Det har blivit ett väldigt ramaskri om att arbetarrörelsens ledare har accessoarer som nästan kostar en månadslön för ett sjukvårdsbiträde. Göran Greider på Dala-Demokraten menar att Sahlins väska är ett hot mot socialdemokratin.
Helsingborgs Dagblad skriver i ledaren, Symboler slår tillbaka:

Man kan kalla detta för en pseudodebatt. Det borde vara de stora sakfrågorna som engagerar människor. Men när en dyr väska hamnar i fokus rör den vid något fundamentalt. Det handlar om trovärdighet. Det handlar om att säga en sak, men agera annorlunda. För socialdemokrater, liksom fackföreningsföreträdare, blir lyxkonsumtion extra känsligt. De talar för den lilla människan som lever på ett helt annan, och mycket mindre ekonomisk fot, än de välavlönade toppolitikerna. […]
Mona Sahlin har både rätt till och råd att köpa en väska för 6 000 kronor (även om hon i detta fallet inte köpt den själv). Men hon måste vara medveten om sina handingar.
Hon talar ju ofta för den ensamstående mamman, den arbetslöse eller sjukskrivne, och deras svåra ekonomiska situation. Hennes trovärdighet riskerar att naggas i kanten.

Sant. Politik är i allt högre grad en fråga om image. Partierna uppfattas ligga så nära varandra att väljarna söker andra sätt att avgöra vem som ligger närmast den egna synen på tillvaron. Då kan kläder och andra påtagligt synliga attiraljer som en handväska från en lyxig boutique på Östermalm signalera avstånd till arbetare, men kanske också samhörighet med välavlönade i Stockholm.
Själv ogillar jag den här sortens identifikation via prylar. Det blir så ytligt. Men nu är materiella symboler också en del av den politiska kommunikationen, och då vore det intressant att höra hur Mona Sahlin tänkte när hon tog med sig väskan till ett evenemang där hon visste att många fotografer och journalister fanns.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen