Efter massakern i Massachusetts

Paniken hos demokratiska partiet har inte lagt sig efter den chockerande förlusten av Kennedy-familjens senatsplats i tisdags. I New York Times skriver vänsterkolumnisten Frank Rich, After the Massachusetts Massacre:

Beror det på sjukvårdsreformen? Inte så mycket som man kan tro efter den årslånga striden. I ABC:s opinionsundersökning kom frågan som näst viktigast [efter ekonomin], med 24 procent. Obama har gjort en blunder, inte genom att lägga sig för långt till vänster utan genom att inte landa någonstans — han sprätter iväg sitt politiska kapital genom att vara alltför vag, för långsam och för undfallande gentemot kongressen. […]
Och vad värre är, mästaren på kommunikation i Vita huset har ännu inte levererat ett sammanhängande budskap om vad han står för. Han inte bara vägrar att ange sin målsättning för sjukvårdsreformen i ett tidigt skede utan även nu misslyckas han, liksom demokraterna i kongressen, att tydligt förklara varför och hur reformen är kopplad till ekonomisk återhämtning — eller, för den delen, vilka rättigheter han vill att den slutgiltiga lagen ska innehålla. […]
På den ekonomiska fronten behöver Obama både en stylistisk och substantiell makeover.
Att vi inte ens kan föreställa oss [att Obama blir tuffare och rakare] är en mäktig indikator på varför det som hände i Massachusetts inte kommer att stanna i Massachusetts om Vita huset inte förmår göra omstart.

Visst ligger det panik i denna röst? Vänstern är orolig att Barack Obama har tappat greppet om presidentämbetet.
Så behöver det inte vara. Men nog märks det tydligt att han inte har erfarenheten som krävs för jobbet. Han hade bara varit i politikens högsta division i två år när han blev president. Det är den oerfarenheten som nu slår igenom.
Det som avgör är om han är en så stark person att han snabbt lär av sina misstag, både som ledare och inriktningen på politiken. Efter Bill Clintons bakslag 1994 började han samarbeta med republikanerna och slängde ut vänsterpolitiken på soptippen. Detsamma gjorde Frankrikes president Mitterand sedan hans inledande socialistiska revolution kört Frankrikes ekonomi i botten. Men priset blev att socialistpartiet låg i spillror.
Kommer Obama att passiviseras som Jimmy Carter eller kommer han att gå åt höger som Clinton?
Det är alltid intressant att följa amerikansk politik.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,)

Rulla till toppen