Malmström är prestigelös i EU-förhör

Under hela förmiddagen har Sveriges nominerade EU-kommissionär Cecilia Malmström utfrågats i EU-parlamentet och det avslutades precis. Jag tycker hon gav ett prestigelöst intryck, vilket bryter mot den stelhet och “näsan upp i vädret”-attityd jag alltid tyckt den här institutionen präglats av.
Nyss bad hon frågeställande parlamentariker upprepa frågan, och med ett leende sa hon, “jag börjar bli trött”. Ett sekunds mänsklighet i denna fruktansvärt stela, politiskt korrekta och tomgångspratande salong.
Svenska Dagbladet refererar utförligt i Malmström frågades ut i EU-parlamentet:

Första frågan till den svenska kandidaten blir från den maltesiska ledamoten Simon Busuttil, som tar upp flyktingsituationen i Medelhavet. Han undrar hur Malmström ska stoppa den illegala invandringen till bland annat Malta.
– Jag är redo att tillsammans med er ta itu med problemet. Vi måste stärka [EU:s gränskontrollbyrå] Frontex, vi måste stärka solidariteten mellan medlemsländerna och vi ska snart ha ett asylkontor på Malta. […]
Den gröna gruppen undrar hur den lagliga invandringen till EU kan stärkas. Malmström svarar att EU nu måste skapa lagliga vägar in i unionen och tydliggöra vilka rättigheter och skyldigheter som gäller för till exempel arbetskraftsinvandrare.

Bra att hon nämner rättigheter och skyldigheter. I svensk politik brukar ju det sista ordet falla bort.
Men jag gillar inte det obestämbara i “solidaritet mellan medlemsländerna”. Det låter som att de länder som inte klarar av att upprätthålla en laglig gränskontroll ska kunna skicka problemen vidare till andra länder. Hon uppväger det med att lyfta fram arbetskraftsinvandring, som ju är något som sker i ordnade former.
Se mer: SR, DNAB, KVP, SDS. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen