Frankrike: USA ger för mycket hjälp till Haiti

Anti-amerikanismen i Frankrike når nya höjder. Nu anklagar den franske biståndsministern USA för att göra för mycket på Haiti, rapporterar Daily Telegraph i US accused of ‘occupying’ Haiti as troops flood in.
Denna avundsjuka på amerikansk handlingskraft är grotesk. De amerikanska soldaterna ger betydligt mer hjälp än FN, EU och andra länder. 600.000 dagsransoner hade distribuerat fram till lördagkvällen, rapporterar AP i Food, water coming to earthquake-ravaged Haiti.
Frankrike ser alltså hellre att haitierna svälter ihjäl än att de får hjälp av amerikaner.
Och Dagens Nyheter sprider franska anti-amerikanska skrönor. I gårdagens ledare påstod DN att USA tog över flygledningen i Haiti för att kunna evakuera amerikanser. En ren lögn som Dagens Nyheter naturligtvis inte hade lust att kontrollera. Armégeneralen Keen som leder arbetet i Port- au-Prince fick frågan om detta rykte av Fox News. Han svarade: “Nej. Hjälpinsatserna har högsta prioritet. Alla resurser används för detta”.
Men anti-amerikanska tokstollar kan naturligtvis inte låta bli att sticka upp sina fula trynen, även när människors liv står på spel. Prestige är vad det handlar om: européer som inte tål att amerikaner är så mycket mer effektiva, snabba och därmed bättre och till större nytta för hjälpbehövande än vad pratsjuka, fega, långsamma Europa klarar av.
(Andra intressanta bloggar om ,, , , , , , , , , )

Rulla till toppen