Lysande berättelse om politisk inavel

Precis som ledarredaktionen på Helsingborgs Dagblad såg jag igår SVT-reprisen av dokumentären ”Ebbe – the movie”. Och jag delar helt omdömet i ledaren, Tragisk figur i dyster tid:

[E]n lysande berättelse om de politiskt inavlade
70- och 80-talen.

Jag vill uppmana alla, särskilt unga, att se den. Finns gratis att se på nätet, hos SVT Play i några veckor framöver.
Mer än bokförläggaren Ebbe Carlsson handlar filmen om hur genomkorrumperad den socialdemokratiska regeringsmakten var.
Och vad jag saknar Anders Isaksson när jag ser dokumentären! Han medverkar i den och filmen bygger till stora delar på hans bok Ebbe : mannen som blev en affär. Isaksson, själv socialdemokrat sedan barnsben, hade en otrolig förmåga att analysera Maktpartiet och hur det fungerade — i verkligheten bortom alla floskler.
Att Ebbe som en pressekreterare från Socialdemokraterna kunde få nycklarna till rikspolisens lokaler, fritt kunde använda polisens fordon liksom rekvirera poliser som ”livvakter” säger väldigt, väldigt mycket om hur mycket Sverige blivit en enpartistat.
Och kom ihåg: trots att det sommaren 1988 avslöjades att Ebbe Carlsson smuglade in olaglig avlyssningsutrustning — med hjälp av polisen — och trots att justitieminister, rikspolischef och säpochef tvingades avgå, så vann Socialdemokraterna valet hösten samma år. Skandaler som denna rubbade inte makten i enpartistaten. 
Se filmen med den informationen i bakhuvudet. Då får man en aning om hur fruktansvärt starkt Partiets grepp om landet varit.  
Se mer: Ebbe Carlsson, ari(s)tokratin och maktmissbruket, Ebbe var symptomet på enpartistatens förfall, Ingvar Carlsson tar inte sitt ansvar för Ebbe-affären. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen