Alliansens svagaste kort

När det gäller de strategiska överväganden som Nya Moderaterna står för, att värna grunderna i välfärdsstaten och inte längre förespråka långtgående förändringar i form av avreglering och liberalisering, har jag respekt för dem. Jag har svårt att gilla dem, men förstår tankebanorna och analysen.
Men när det gäller Alliansens informationsinsatser är de under all kritik. Det verkar som om ingen tar ansvar för helheten. Danne Nordling påpekade häromdagen, rörande en av Alliansens allra viktigaste politiska åtgärder, jobbskatteavdraget:

Någon information om det fjärde jobbskatteavdraget (för 2010) finns inte på alliansens hemsida. Jag har tidigare år påpekat att det borde finnas information där och jag minns ett möte med alliansens partisekreterare för flera år sedan där jag nämnde detta och tyckte att jag fick instämmanden. Men ingenting har hänt.

När jag kollar upp Alliansens hemsida nu, kommer man till budgetpropositionen — för förra året — när man säker på ”jobbskatteavdrag”.
Idag skriver Dagens Nyheter, ”Regeringen glömde berätta om jobbskatteavdraget” (ej online):

Regeringen har fått hård kritik för dålig information om jobbskatteavdraget. Men när regeringen själv ska informera om de viktigaste förändringarna av lagar inför årsskiftet har jobbskatteavdraget glömts bort.
— Det är ett förbiseende. Naturligtvis borde det ha varit med, säger finansministerns pressekreterare Markus Sjöqvist till DN.

I regeringens skrift Viktiga lagar och förordningar inför årsskiftet 2009/2010 talar man om att koldioxidskatten på bränslen höjs med 1 öre per kilogram koldioxid. Men inte ett enda ord (inte ett!) nämns om jobbskatteavdraget.
Det visar att Alliansen totalt saknar informationsstrategi. Man tänker inte tanken: hur ska vi informera svenska folket om vad vi håller på med i regeringen?
Det visar på en bottenlös inkompetens när det gäller kommunikation.
Vi såg hur statsministern inte klarade av att hantera medierna så länge statssekreterare Ulrica Schenström var ansvarig i Statsrådsberedningen. Med HG Wessberg blev det snabbt ordning och strulet kring dagspolitiska budskap avtog. Och opinionssiffrorna steg.
Men nu, inför valrörelsen, gäller det inte bara att ha ordning på de dagsaktuella kommentarerna och nyhetsflödet, utan samordnat och med största möjliga kraft förmedla Alliansens vidare budskap om vilken utveckling man vill se för Sverige.
Att man skulle tänka på detta, ser vi inga som helst tecken på. Tvärtom är det rena lekstugan. Alla springer förbi varandra och ingen håller i trådarna. Ingen tycks tänka på att det kan vara bra om väljarkåren visste om att de fått stora skattesänkningar som den rödgröna oppositionen kommer att återställa. Det betyder tusenlappar i månaden som försvinner ur hushållskassan.
Men bryr sig Alliansen? Inte ett skvatt. Man sitter var och en med sitt tilldelade lilla område och ingen tycks se de stora sammanhangen.
Så här kan det inte fortsätta. Det vore att — återigen — lämna walkover till den röda sidan.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen