Google och yttrandefriheten

Det är på tiden att internetbolaget Google funderar över sin framtid i Kina. Man tummade på principerna och accepterade censur för att komma in på den kinesiska marknaden. Men nu har den kommunistiska diktaturen begått dataintrång hos Google och andra företag.
Igår sa Google att företaget ”ej längre är villig att censurera sökningarna på google.cn”. Om det kan man bara instämma i det Dagens Nyheter skriver i ledaren Stå upp mot Kina:

Internetjätten Google överväger att lämna Kina om den inte får tillhandahålla sina tjänster utan censur. Det kravet borde företaget ha ställt för länge sedan.

Handel bör ske även med diktaturer, för det skapar band som gör att sprickor uppstår i förtrycket. Men de som handlar kan inte tumma på sina egna principer. Att exempelvis censurera sina egna tjänster är att bli något annat än vad man var från början. Det borde vara en “affärsidé” som man inte ställer upp på. Därför borde Google aldrig gått med på den sortens tjänster.
Se också Sydsvenskan. (Andra intressanta bloggar om , , ,
, , , , )

Rulla till toppen