FN:s klimatpanel åter avslöjad med bluff

I höstas slog ”Climategate” ned som en bomb, då ledande forskare i FN:s klimatpanel IPCC avslöjades med hur man manipulerade TV-debatter och lade statistik till rätta, så att de påstådda effekterna av klimatförändringarna skulle se mer dramatiska ut.
Det avslöjades också att grunddata med faktiska temperaturuppgifter sedan många årtionden, data som prognoserna om klimatförändringarna bygger på, har raderats. Därmed har vetenskapliga grundvillkor komprometterats. Forskningsresultat ska kunna upprepas av andra forskare som använder samma grunddata. Eftersom detta inte längre är möjligt, borde alla prognoser som bygger på dessa raderade grunddata strykas från IPCC, om FN:s klimatpanel alls vill behålla någon vetenskaplig trovärdighet.
Och nu kommer nya bevis på att rena skrönor plockas in i IPCC:s vetenskapliga arbete och presenteras som forskning.
Påståendet om att Himalayas glaciärer kommer att smälta till år 2035 anses av IPCC vara hårda fakta byggd på seriös vetenskap. Men larmet är allt annat än seriöst.
The Economist skriver i Glaciers and the IPCC – Off-base camp:

Uppfattningen att Himalaya kan förlora sina glaciärer till år 2035 — glaciärer som står för vattentillförseln i floder som är betydelsefulla för södra och östra Asien — är lika dramatisk som apokalyptisk. Eftersom FN:s klimatpanel IPCC sagt att en sådan utveckling är mycket trolig enligt en bedömning som gjordes 2007, spreds larmrapporterna (även i denna tidning).
Men faktum är att det inte finns anledning att tro att uppgifterna är sanningsenliga. Det är goda nyheter för indiska jordbrukare, och dåliga nyheter för IPCC.

Det visar sig nämligen att IPCC i sina högst prestigefulla sammanställningar av forskning — sammanställningar som alla politiker världen över hänvisar till som om de vore gudomliga sanningar — istället för att återge uppgifter i forskningsrapport återgivit…. tidningsuppgifter.
Så mycket är den ”forskningen” alltså värd, att FN:s klimatpanel sitter och klipper och klistrar ur stressade journalisters tidningsartiklar.
Detta har lett till fatala misstag.
För det första handlar det inte om att isen kan smälta till år 2035, utan till år 2350.
Snacka om att inte kunna räkna i prognosmakeriet. Man tar fel på över trehundra år!
Dessutom: forskningen avser inte specifikt Himalaya. Klimatforskarna är inte noggrannare än att de blandar ihop jordens glaciärer.
Med denna nivå på ”forskning” kan vem som helst bevisa vad som helst.
Så här skrev Svenska Dagbladet när de medieuppgifter släpptes som IPCC svalt utan någon som helst granskning, Himalayas glaciärer smälter:

Uppvärmningen av jordklotet får glaciärerna i Himalaya att smälta allt snabbare. Först kommer detta att orsaka översvämningar, men därefter hotas hundratals miljoner människor i Kina, Indien och Nepal av vattenbrist

I onsdags erkännde FN:s klimatpanel att detta larm var en bluff. Economist skriver:

Den 20 januari 2010 publicerade IPCC ett uttalande [där man] uppger att fallstudien om Himalayas glaciärer ”inte tillämpat de vederbörliga och väletablerade standarder för bevis som IPCC:s rutiner kräver.”

Alltså: det som Svenska Dagbladet och andra medier larmade om är lögn och förbannad dikt. FN erkänner det.
För egen del har jag hela tiden varit synnerligen skeptisk till uppvärmningsteorierna. Jag växte upp med alarmister som varnade för en ny istid. Två årtionden senare varnar samma neurotiska alarmister för global uppvärming. Sådant agerande imponerar inte på mig. Sedan får de vara hur mycket professorer och Nobelpristagare de vill. Deras stingsliga och ombytliga agerande indikerar att något inte står rätt till. De vet inte tillräckligt, men låtsas sig veta.
Må det vara behov av att synas och få beröm, behov av att få forskningsanslag från lättlurade politiker eller oförmåga att sätta sin egen synnerligen avgränsade forskning i ett större sammanhang — det är mindre viktigt. Vad som däremot är centralt är att vi lär oss ta larmen med en stor nypa salt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen