Dynamiska Amerika, fattiga Europa

Den på University of Chicago verksamme Tino Sanandaji tar sig an Paul Krugmans budskap i New York Times om att USA borde ta efter Europa. I artikeln Dynamic America, Poor Europe visar Sanandaji att Amerika är betydligt rikare och mer dynamiskt än Europa:

Det Västeuropa (EU15) som Krugman inför sina läsare beskriver som lika ekonomiskt dynamisk som USA, skulle vara den 49:e fattigaste delstaten, efter Alabama, om man varit en del av USA. Få amerikaner anser Alabama vara en dynamisk delstat. Medelinkomsten är låg (även om de fattigare sydstaterna, föga förvånande, har högre tillväxt per capita än rikare delstater som New York).

Inte hellre enskilda länder i Europa klarar sig särskilt bra jämfört med amerikanska delstater:

Danmark och Sverige passerar knappt Kentucky, och kommer efter Louisiana, New Mexico och Missouri. Minnesota är 34,4 procent rikare än Sverige.

I Minnesota finns många svensk-amerikaner, ättlingar till de som utvandrade i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
Så vem är det som borde lära av vem?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen