Bristen på arbetsgivare

En analytisk fullträff. Så vill jag beskriva ledarstick i Svenska Dagbladet av PJ Anders Linder, Gör inte valrörelsen till en sluggerfest för statistiker:

Men vad man nu vill höra är inte ljudet av statistik som bankas i skallen på motståndare utan idéer om hur den största bristen på svensk arbetsmarknad ska åtgärdas: bristen på arbetsgivare.
Hur kan fler innovationer bli praktisk verklighet? Hur kan fler få mod, ork och möjlighet att driva företag? Med mer handfasta förslag och mindre sifferexercis ökar sannolikheten kraftigt för att väljarna ska hålla sig vakna genom jobbdebatten.

Här borde statsminister Reinfeldt och finansminister Borg ge näringsminister Maud Olofsson fria tyglar att förbättra företagsklimatet så att Sverige får växande företag. Vi har många småföretag och vi har några riktigt stora. Men däremellan är det mycket tunt.
Förklaringen är att det är oerhört ogästvänligt klimat för växande företag i Sverige. De förväntas ha de stora företagens juridiska och personella avdelningar som handlägger alla komplicerade arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal, men det är en överbyggnad som krossar tillväxten. Hellre än att växa och tvingas flytta fokus från företagets affärsidé till juridik för att undgå alla fällor, stannar svenska företag i växten.
Släpp företagarna loss, det är (snart) vår!
(Andra intressanta bloggar om , , , sysselsättning, , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen