Förorter som säkerhetsrisker

Idag på eftermiddagen medverkar integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) på Folk & Försvars rikskonferens under rubriken, ”Utanförskap och social oro – vilken politik gäller?”
För första gången riktar Sveriges säkerhetspolitiska elit sökljuset på radikal islamism i förorterna, skriver Svenska Dagbladet i Oro i förorter het säkerhetsfråga:

Social oro, utanförskap och extrema islamister i storstädernas förorter utmanar rättstaten. Samtidigt möter de radikala islamisterna allt större motstånd från invånarna.
När Kadafi Hussein började arrangera alkoholfria musikfester i Folkets hus i Rinkeby i västra Stockholm hotades både han och festdeltagarna.
– Självklart blev ungdomarna skrämda när de där gubbarna stod utanför och skrek att de var på väg till helvetet, att de inte ska gå på festen.
Han har samtidigt fått betala ett pris för sitt ställningstagande för ungdomarnas rätt att bestämma själva vad de vill göra.
— Man riskerar sitt liv. Jag har blivit hotad och attackerad, berättar han. […]
Det Kadafi Hussein varit med om och andra händelser som inträffat i främst storstädernas förorter har fått stor uppmärksamhet. Förutom hoten från radikala islamister handlar det till exempel om bilar som brinner och brandmän som inte vågar åka till vissa områden på grund av risk för stenkastning.

Sedan säger han den sanningar som riksdagspartierna vägrar att stå för, men som däremot Sverigedemokraterna framför och därför kan komma in i riksdagen:

Han anser att det svenska samhället har varit undfallande mot de här grupperna och i flera fall legitimerat deras verksamhet. Bland annat genom att ge bidrag till fritidsgårdar där det skett rekrytering av ungdomar till den radikalislamistiska gruppen al Shabab i Somalia.

Ja, det är en skam att riksdagspartierna inte tagit hotet från fundamentalismen på allvar. De politiska etablissemangen ser på invandrarkollektivet som en svag grupp som behöver politikernas bidrag, och då kan de ju inte finnas ondskefulla inslag.
Och framför allt: det är förbjudet att kritisera något som har med invandring och islam att göra. Det är nämligen… rasistiskt!
Det är okej att klaga på svenskättade ungdomar som begår brott, men inte på muslimska ungdomar. Att göra det sistnämnda är… rasism!!
Det är okej att anklaga svenskättade för att leva på bidrag i onödan, men inte att anklaga invandrare för samma beteende. Att göra det är… rasistiskt!
Vi måste få ett slut på detta fullkomligt vansinniga, men i Sverige mycket, mycket starka tabu om att man inte får kritisera beteenden i invandrargrupper. De är människor, precis som de med svensk bakgrund. Deras uppförande — både gott och motsatsen — måste kunna disktuteras lika öppet och avdramatiserat som alla andras uppförande i detta land.
Jag hoppas Folk & Försvar, som ju är en förening som är sprungen ur folkrörelser och Sveriges bredaste organisationer, nu ska våga krossa detta tabu och tala rakt och öppet om fenomen i det svenska samhället, även de som förekommer i förorter.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen