Tongivande klimatforskare avgår efter Climategate

Bara dagar innan Köpenhamnsmötet om klimat startar, ser det ut som att den vetenskapliga fasaden för global uppvärmning kan komma att braka samman.
Washington Post rapporterar i Climate scientist at center of e-mail controversy to step down:

En forskare som figurerar i kontroversen med hackade mejl från klimatforsknngsenheten vid University of East Anglia meddelade på tisdagen att han avgår i avvaktan på att utredning om avslöjandena pågår.
Klimatskeptiker har kommit över flera mejl från Phil Jones, chef för universitetets klimatforskningsenhet CRU, till andra forskare och dessa visar att man försökt tysta framstående vetenskapsmän i debatten om global uppvärmning.

USA Today/AP rapporterar:

Brittiska universitetet East Anglia medddelar att chefen för dess prestigefulla klimatforskningsenhet avgår i avvaktan på den utredning som ska undersöka anklagelser om att han överdrivit påståenden om mänskligt orsakad klimatförändringar.

Också andra universitet kommer att utreda vad klimatforskarna håller på med. US News & World Report skriver i Penn State Will Investigate ‘Climategate’ :

Pennsylvania State University planerar att utreda Climategate och avgöra om man behöver vidta ytterligare åtgärder. […] En panel kommer att lösa alla mejl som läckt och avgöra om kritiker av klimatforskningen har någon grund för deras anklagelser.

Samtidigt rapporterar Daily Express i Climate Change ‘Fraud’:

Den vetenskapliga konsensus om att människan orsakar klimatförändring skakas i grunden sedan en ledande akademiker kallar forskningen “massor av het luft underbyggd av bedrägeri”. Professor Ian Plimer fördömer klimatförändringslobbyn som “klimat-kamrater”.

I Daily Telegraph listar James Delingpole alla de avslöjanden som nu nystas upp kring klimatforskningen runt om i världen, Climategate: it’s all unravelling now.
Och Independent rapporterar, Backlash on environment.
Regeringsföreträdare börjar också ta notis, rapporterar Daily Telegraph i ‘Climategate scandal’ risks a deal at Copenhagen says Stern:

Klimatskeptiker som står för “grumligt och ovetenskapligt” tänkande kan stoppa världen från att angripa global uppvärmning, varnar [ekonomen] Lord Stern of Brentford.

Om något är ovetenskapligt så är det att försöka stoppa granskning av fakta och påstå att ingen mer forskning behövs. Lorden borde välkomna granskning. Och min huvudfrågan är varför han och andra inte gör det. Vad har de att dölja?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen