Facken förlorade i Vaxholmsmålet

En underbar nyhet kom idag. Ekot rapporterar:

Fackförbunden Byggnads och Elektrikerna förlorade striden i Arbetsdomstolen i det så kallade Vaxholmsmålet. Domstolen anser med ledning av EU-domstolen i Luxemburg att den fackliga blockad som så småningom ledde till det lettiska byggföretaget Lavals konkurs var olaglig.

Fackförbund kan inte kasta sig över mindre företag för att diktera villkor, och om företaget inte lyder sabotera för företaget på olika sätt — det som kallas blockad, men som i verkligheten bara är ett annat ord för organiserade trakasserier och mobbing.
Nu får fackförbunden betala miljonskadestånd. Lite rätt finns det här i landet, faktiskt tack vare EU-rätten. Hade vi bara haft svensk lag, hade det ansetts helt lagligt.
Men någon framgång för Laval var det egentligen inte, eftersom deras begäran om ersättning för ekonomiska skador avslogs helt, som Sanna Rayman skriver i Svenska Dagbladets ledarblogg.
Nu måste fackförbundens orimliga möjligheter att trakassera småföretag begränsas också i svensk lag. Rätten till blockader måste kraftigt skärpas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen