Obama trappar upp, men utan övertygelse

I nattens tal gav president Obama beskedet om att han utökar truppnärvaron i Afghanistan. Men samtidigt betonade han att han vill börja dra tillbaka styrkorna inför presidentvalet 2012.
Som jag ser det är nattens besked att Obama stärker talibanerna och andra fundamentalister. Bara de håller ut några år till, så kan de ta över styret av Afghanistan igen.
Obamas strategi är dömd att misslyckas. Man kan inte annonsera sin reträtt innan man har vunnit. Ett sådant agerande kan inte ses som något annat än att man har förlorat kriget.
Så här uttrycker Charles Krauthammer sitt intryck av presidentens tal: Krauthammer: Obama’s Afghan Speech Was ”Defensive” (video 2 min):

Det var ett märkligt tal. Det var defensivt och undanflyende. Presidenten sa i slutet att vår beslutsamhet är orubblig, och i augusti sa han att det var ett nödvändigt krig. Men sedan talar han om alla skäl till varför vi måste börja dra oss tillbaka om drygt ett år. Och ett skäl han angav var att kriget är dyrt.

Ja, motsägelsefullt och utan övertygelse.
På sätt och vis vore det intressant att låta ”freds”-aktivisterna få genomföra sina naiva påhitt och dra tillbaka alla utländska trupper. Det skulle kosta många afghaner livet och friheten och det skulle förmodligen få Pakistan på fall, så att också det landet styrs av fundamentalister. Det vore intressant att se hur länge det skulle dröja innan de avfyrade en kärnvapenbomb, mot Indien eller mot Israel.
Då skulle ”freds”-tokarna få miljontals liv på sina händer. Sedan skulle vi kunna ha en diskussion om vem det egentligen är som agerar för fred och vem som går våldets och tyranniets ärenden.
Men självklart vill jag inte låta miljontals människor dö för att visa att motståndarna mot Afghanistannärvaron har fel.
Minns när ”freds”-aktivisterna senast bestämde? Det var under 1930-talet då man blundade för den tyska upprustningen. Och skrev fredsavtal med Hitler, istället för att avväpna honom. Den ”fredsaktivismen” kom att kosta 50 miljoner människor livet.
Nu vill ”fredsaktivisterna” göra om det i södra Asien.
Hur snabbt glömmer vi människor historiens läxor? Och hur många liv ska det få kosta?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen