Reinfeldt tillbaka till inrikespolitiken

Nu på eftermiddagen höll statsminister Fredrik Reinfeldt sitt traditionella jultal (och lika traditionsenligt finns det inte tillgängligt på nätet, man kan undra om M bedriver digital bojkott).
Så man får nöja sig med TT:s referat:

Han listade tre saker som särskilt viktiga – full sysselsättning, utveckling av välfärden och rädsla för våld och brott.

Att statsministern tar upp trygghetsfrågor inför jul är helt rimligt. Men frågan är hur man lever upp till ambitionerna. Både 2007 och 2008 har Reinfeldt lyft fram den otrygghet som brottsligheten utgör, men frågan är vad man gör åt saken.
Jag tycker inte man av regeringens dagordning kunnat se att dessa frågor fått någon högre placering. Vi vet ju att samhällseliter, inte minst i medier och från kriminologhåll, avskyr att ta upp kriminalpolitik som handlar om att sätta våldsoffer i centrum. Det är “populism”. Istället ska man tycka synd om förövarna.
Alla riksdagspartier har låtit sig ledas av dessa etablissemang, och låtit bli att prioritera den otrygghet som människor känner som en följd av våld och brott.
Att statsministern håller jultal om det, räcker liksom inte.
UPPDATERING:
På Göran Perssons tid kunde man i realtid följa statsministerns tal via S-hemsidan. M lägger ut Reinfeldts tal två timmar efteråt. Det är knappast en förbätting. Särskilt inte av ett parti som säger att man ska satsa på internet i sin politiska kommunikation. Mina farhågor ser ut att besannas: Därför tror jag att alliansen kommer att göra fiasko på Internet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen