Mytbildning om utförsäkring

I Göteborgs-Posten skriver Gert Gelotte, Myter om utförsäkring:

Att svårt cancersjuka inte skall tvingas söka arbete är självklart. Men behövs en lagändring, så är det bra att regeringen i går utlovade en. Man kan tycka att Försäkringskassan borde ha fattat budskapet ändå …
Är detta en katastrof? Knappast. Några kommer säkert att uppleva arbetsprövningen som kränkande. Ibland med rätta. Misstag går inte att utesluta. Men ställ det mot bättre möjligheter att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Den socialdemokratiska lösningen, att systematiskt förtidspensionera långtidssjuka, var möjligen politiskt smidigare, men knappast människovänligare.

Det borde utredas varför Försäkringskassan systematiskt “missförstår” lagarna. Personalens fyrkantighet leder tankarna till att man vill gå Socialdemokraternas ärenden och försvåra regeringens ambition att begränsa sjukskrivning till sjuka.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen