‘Medierna’ i P1 hyllar Seymour Hersh

Radioprogrammet ”Medierna” i P1 handlade idag om reportern Seymour Hersh, Reportern som retar Washington.
Att det finns journalister som gräver bortom de officiella uttalandena är naturligtvis bra. Men jag frågar mig varför denna sorts journalistik bara sker från vänster. Det är kritik mot amerikanska insatser för att skapa demokrati och befria människor från förtryck. Hersh är naturligtvis emot insatserna i Afghanistan. Han bedriver kampanjjournalistik, han granskar utifrån sina ideologiska uppfattningar.
Problemet med Hersh och den journalistik han representerar är att de fokuserar på brister i väst, men visar total likgiltighet inför diktaturernas ojämförligt värre förbrytelser.
Det ger en groteskt obalans i mediernas rapportering om världen. De verkliga brotten mot mänskligheten glöms bort, medan demokratierna i väst framstår som skurkar.
Varför hör vi så lite avslöjande reportage om maktspelet bakom mördandet, våldtäkterna, tortyren, fördrivningen och förtrycket i den icke-demokratiska delen av världen? Det är en fråga som mediernas redaktioner behöver fundera på. Exempelvis beror ju svälten i Afrika inte på naturen utan på politisk maktkamp. Denna makthunger kostar många fler människors liv än de som dött i krig där väst varit med. Borde inte medierna blottlägga dessa de värsta brotten?
Mer om Hersh i bloggen: Vänstern saknar alternativ och Europa, olja och demokrati. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen