Expressen försvarar våld och vandalism i Köpenhamn

I dag kritiserar Johannes Forssberg på Expressens ledarsida mitt blogginlägg som  ger beröm för hur Köpenhamn upprätthåller lag och ordning under klimattoppmötet, Högern blundar för övertrampen:

Det är onekligen en märklig definition av ordet rättsstat.

Lägg märke till att Forssberg inte förespråkar några som helst åtgärder mot huliganism, vandalism eller våld i samband med demonstrationer. Stenkastarna är visserligen ”idioter” och ”puckon”, men tydligen ska ingen få ingripa mot deras aktiviteter. Alla ska bara se på när de slår sönder, bränner och härjar fritt. De medborgare som får sina bilar vandaliserade får enligt Expressen skylla sig själva för att de befann sig i stan. Butiksägare som får sina affärer länsade ska enligt Expressen bara hålla käften. 
Däremot uttrycker Expressen ”avsky” för att polisen upprätthåller ordningen och hindrar att tusentals hederliga människor blir brottsoffer. Medborgare i vardagen ska tydligen underkasta sig anarkisternas våld, och hålla sig undan bäst de kan. Något skydd för sin person och sin egendom ska de inte ha i Expressens samhälle.
Att tidningen på detta sätt stryker politiskt våld medhårs är djupt oroväckande. Tidningen är inte längre liberal, utan anarkistisk. Vad är nästa steg? Historien ger fruktansvärda svar. Efter vandalism följer politiska mord. Kommer Expressen att tycka det är ”idiotiskt” att mörda politiska motståndare, men uttrycka avsky för att polisen jagar mördarna — de har ju bara givit uttryckt sitt samhällsengagemang?
Forssberg menar att polisens insatser inte behövdes, eftersom några omfattande våldsamheter inte utbrutit. Jomenvisst! Det är ju tack vare att polisen tar sin uppgift på allvar som anarki inte utbrutit. Om man däremot inte haft de juridiska verktyg tillgängliga som Forssberg fördömer, då hade Köpenhamn kunnat stå i brand, som Göteborg 2001 där polisen trodde att man kunde prata ligisterna tillrätta.
Man kan bara skaka på huvudet.
Demokrati kräver ordning och reda. Det är bara då alla får möjlighet att framföra sina åsikter. Allt annat innebär att de mest högljudda får trampa ner och förstör demokratins arenor för de som respekterar demokrati och rättsstat.
Se mer i Dansk polis imponerar: lugnt i Köpenhamn och Miljöaktivister skitar ner. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen