Därför havererar FNs klimatmöte i Köpenhamn

Synnerligen få svenska massmedier har, likt denna blogg, tagit upp Hugo Chavez framträdande på klimatmötet i Köpenhamn och vad det betyder. Men idag gör Rikard Westerberg det i sin kolumn i Dagens Nyheter:

I Köpenhamn har världen fått se FN-systemets mer dåliga sidor. Dels har viktiga förhandlingar förhalats av enskilda länder, som när Sudan ledde G77-gruppens utmarsch i måndags. Dels har systemet gett utrymme åt tvivelaktiga figurer som Venezuelas Hugo Chávez att kapa föreställningen med anklagelser om västvärldens ”imperialistiska diktatur”.
Att förhandlingsklimatet blir allt annat än konstruktivt med Chávez och hans likar runt bordet är lätt att förstå.

Ja, när hälften av länderna som är representerade i Köpenhamn är ute efter att tvåla till västvärlden, snarare än att bry sig om klimatet, blir det ju totalt omöjligt att nå några resultat.
Tänk om miljöaktivisterna någon gång kunde säga sanningen, att diktaturer i den fattiga världen ger fullständigt faan i miljön och att de bär skulden för svårigheterna. Men nej, den politiskt korrekta bilden, den skenheliga bilden, ska upprätthållas till varje pris. Det är en av förklaringarna till att jag har så lågt förtroende för det som sker i Köpenhamn.
Ska man komma någonstans, måste man börja med att skala bort allt pompöst skitsnack, all falskhet. Det har inte skett.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen