Syna Mona Sahlins ekonomiska politik

När det gäller det slutliga nedläggningsbeskedet som kom för Saab igår summerar Dagens Nyheter i ledare, Saab bortom räddning:

Men ingen är beredd att av sentimentala skäl producera bilar med förlust år efter år.

Stämmer detta? Har inte Mona Sahlin givit intrycket att hon, om hon varit statsminister, satsat skattemiljard efter skattemiljard i Saab?
Socialdemokraterna kan inte nu få komma undan med det dubbla intrycket att de hade räddat jobben och samtidigt inte varit grovt ansvarslösa med statens ekonomi.
I Expressen skriver Eric Erfors, Tragiskt men oundvikligt:

Lika länge som Saab har varit till salu, lika länge har oppositionen haft möjlighet att komma med ett konkret alternativ. Ska staten gå in som ägare? På denna punkt har Mona Sahlin svajat fram och tillbaka, allt beroende på dagsform. Inte en enda krona – avsatt exklusivt för Saab – har dock funnits i oppositionens olika budgetalternativ. Mycket snack, lite bilverkstad.

Men vem granskar S och de rödgröna? Var är analysen av Mona Sahlins uttalande om Saab sedan finanskrisen fick marken att gunga under företaget?
Norrbottens-Kuriren skriver visserligen, Syna Mona Sahlin:

I debatter kommer de rödgröna dessutom bli tvungna att konkretisera sin politik. Då kommer det bli väldigt synligt för väljarna dels hur de rödgröna osäkert spretar; dels vad vi redan nu trots spretigheten kan vara säkra på händer om de vinner valet. Nämligen: det blir högre skatt på arbete, högre bensinskatt, kärnkraften förnyas inte, det blir mer lönsamt att inte arbeta, valfriheten inskränks i välfärdssektorn och försvaret får mindre pengar.

Detsamma gäller ju i sjukförsäkringsdebatten, vilket Norrtelje Tidning påpekar i Det berättar inte Mona Sahlin:

Sverige blev EU:s sjukaste folk […] Det var därför alliansregeringen förändrade sjukförsäkringen. Och det är därför även Socialdemokraterna inser att de inte kan återgå till de tidigare reglerna. […] Trots retoriken och trots de mycket hårda angreppen på regeringen är skillnaden mellan regeringen och Socialdemokraterna i verkligheten inte speciellt stor. […]
Socialdemokraterna kommer inte att berätta det. De kommer, så länge de bara kan, att ge sken av att vilja återgå till de ”snälla” sjukskrivningsregler som gällde under den socialdemokratiska regeringen.

Men hittills har ingen granskat varesig henne, Socialdemokratin eller de rödgröna. Vem ställer följdfrågor till Sahlin. Ingen!
De går helt fria från varje form av kritisk analys. De kan säga vad som helst. Ingen ifrågasätter. Ingen undersöker om Mona Sahlin sa tvärtom för några månader sedan. Samtidigt kritiseras Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson för allt de borde ha gjort, av kritiker som inte tycks ha insett att Saab är ett amerikanskägt bolag som gått med förlust de senaste 20 åren.
Jag menar att denna okritiska bevakning av oppositionen är förklaringen till att opinionsläget ser ut som det gör. Oppositionen kommer undan med allt. Då är det inte svårt att höja sina opinionssiffror.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen