S flirtar med C och FP, vill dumpa V

Inviten igår från Mona Sahlin till de borgerliga partierna C och FP om att bilda regering om SD blir vågmästare, kan också ses som ett sätt för Sahlin att slippa regera med V, skriver PJ Anders Linder i Svenska Dagbladet, Sahlin till Ohly: Vi släpper er som en het potatis:

Vad Sahlin i realiteten säger är att hon håller helt öppet för att dumpa Lars Ohly efter valet, ifall de rödgröna inte får egen majoritet. Hon är väl medveten om att FP och C aldrig kommer att sätta sig i samma regering som Vänsterpartiet. Måhända tror hon att detta ska göra S attraktivare för mittenväljarna – en röst på Sahlin betyder kanske trots allt inte en röst på Lars Ohly – men jag tror att den effekten är minimal. Däremot måste det skapa enormt mycket ont blod inom V. Är de en fullvärdig partner eller inte?

Så sant. Här i bloggen skrev jag i september, S använder SD för att slippa V:

Men jag tycker Vänsterpartiet borde fundera på varför Socialdemokraterna driver den här frågan så starkt. Svaret är nämligen att S och MP använder hotet om SD för att slippa inflytande från V.
Både Socialdemokrater och Miljöpartister är ivriga om att tala om “blocköverskridande” regeringssamarbete, förment för att komma bort från beroende av SD, men reellt för att själva komma bort från beroende av V.

Mona Sahlin tycks fixerad vid taktik i riksdagens plenisal efter valet. Borde hon inte mer ägna sig åt att skapa partiet och de rödgröna en tydlig politik?
Det finns också andra argument som visar hur desperata Socialdemokraterna är.
Sydsvenska Dagbladet skriver i ledaren, Högt spel, Sahlin:

Men följden blir att Sahlin skänker SD en betydelse partiet inte har och förhoppningsvis heller aldrig får, en huvudroll det inte förtjänar. I värsta fall hjälper uppmärksamheten Sverigedemokraterna in i riksdagen. Det är ett farligt spel.

Ja, Mona Sahlin ger SD reklam för åtskilliga miljoner — istället för att lägga energin på egen politik. Är det riktigt klokt, det?
Göteborgs-Posten framför tung argumentation i ledaren, Riksdagen schack matt?

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och får en vågmästarroll, så är detta ett demokratiskt faktum. Någon anledning till panikåtgärder finns inte. Alliansregeringen kan lugnt sitta kvar och avvakta en förtroendeomröstning i kammaren. Låt Sverigedemokraterna välja vilket block de vill stödja, men förhandla inte med dem och anpassa inte politiken.

Just så tryggt och stabilt borde riksdagspartierna agera.
Mona Sahlins spektakel är bara en demonstration av hur lättviktig och okvalificerad hon är. Hennes parti har ingen politik, därför framförs desperata utfall som bara gynnar de krafter man säger sig vara emot.
Egentligen vill jag inte ge Sahlin & Co några tips, men jag kan ju inte hålla käft: betänk det faktum att ni hade som högst opinionssiffror när ni inte sa något. Så fort ni började öppna munnen började siffrorna dala. Kanske är den bästra strategin tystnadens….
Mer i bloggen: Tänker S samarbeta med SD för att fälla regeringen?, S är beroende av SD för att fälla regeringen, Bara så undviker S samarbete med SD, Miljöpartiet vill utnyttja SD för egen vinning.(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen