S desperata: försöker utnyttja SD för att nå makten

Ingen blir gladare än Mona Sahlin om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Hon och S-strategerna vill nämligen använd SD för att slå sönder det största hotet mot ett långvarigt socialdemokratiskt regeringsinnehav — Alliansen.
Skoningslöst utnyttjar S nu de höga siffrorna för SD, vilket framgår i DN-intervju, Sahlin öppnar för styre med C och FP:

Mona Sahlin säger att hon kommer att kontakta samtliga borgerliga partiledare om den rödgröna alliansen blir störst i valet men inte kan bilda en majoritetsregering.
– Men jag ser inte Moderaterna som deltagare i en bred regering, i första hand är det Folkpartiet och Centern som är aktuella, säger Sahlin.

Detta vore dödsstöten mot varje annan regering än en S-ledd i årtionden framåt. Det vet de borgerliga. Och statsministern kontrar, med att påpeka att en blocköverskridande regering enbart skulle stärka Sverigedemokraterna:

Fredrik Reinfeldt vill inte ha en blocköverskridande koalition. Han menar att det skadar demokratin.
– I flera länder har vi sett hur extremistpartier vuxit när det uppfattats som att alla andra sätter sig i samma båt och man tar bort konflikterna ur politiken, säger Reinfeldt till DN.
Statsvetarprofessorn Marie Demker vid Göteborgs universitet, som forskar om främlingsfientliga partier i Europa, håller med.
– Det gäller att hålla fast vid den grundläggande konflikten i Sverige som är mellan höger och vänster. Om man skapar en blocköverskridande allians så gynnar det Sverigedemokraterna, säger Demker.

Ja, Alliansen måste till varje pris hålla samman. Man ska se sig själv som en enhet, en aktör, i riksdagen. Då är man den största aktören efter valet vid en oklar majoritet. Det rimliga är då att regeringen regerar vidare i minoritet.
Det normala i Sverige är nämligen minoritetsregeringar. Alla socialdemokratiska regeringar sedan 1970 har varit minoritetsregeringar. Så det vore inget nytt om Alliansen regerar vidare i minoritet.
Dessutom har Mona Sahlin sagt att man inte kommer att agera tillsammans med SD. Då kan inte S fälla den sittande regeringen med misstroendevotum. Det kräver att S och SD röstar tillsammans för att fälla regeringen.
Så jag ser Mona Sahlins utspel som ett tecken på desperation. Hon ser bara en möjlighet att komma till makten: slå sönder Alliansen.
Låt henne inte lyckas.
Se mer: Utan blockpolitik evig S-regering, S beroende av SD för att fälla regeringen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen